Příznivci neočkování parazitují na těch, kteří se očkovat nechali

17. 1. 2011 / Alice Valkarová

Argumentaci pana Votípky nechápu. Připadá mi to tak trochu, jako by se bránil tomu, že se u nás jezdí po ulicích vpravo, nebo že chodci mají na přechodu přednost. To mu také zavání totalitou? ptá se Alice Valkarová.

Může se samozřejmě zcela svobodně rozhodnout, že on bude jezdit vlevo nebo, že na přechody pro chodce koukat nebude, ale bude mít asi problém se zákonem a možná že nejenom to. Neočkované dítě nemusí onemocnět v zemi, kde je 99.9 procent dětí proti dané chorobě očkováno, pokud tedy nepojede třeba někam do Asie nebo Afriky nebo nebude-li žít s bezdomovci. Může se tedy zdát, že je očkování zbytečné. Jak by se ale situace změnila, kdyby byli zastánci možnosti neočkování téměř všichni rodiče a nebylo tudíž naopak očkováno 99.9 procent dětí? Přívrženci neočkování totiž v podstatě parazitují na těch, kteří "riziko očkování" podstoupili. Já si ale ještě pamatuji doby, kdy očkování proti obrně nebylo a mí někteří spolužáci měli po prodělané obrně trvalé následky. Jak šťastni byli tenkrát mí rodiče, když se očkování objevilo!

Je jasné, že očkování není úplně bez rizika. Něco o tom vím, předloni má vnučka onemocněla po očkování meningitidou. Asi 14 dní před očkováním prodělala nějakou virovou infekci a tak i když se zdálo, že je už dávno úplně v pořádku, zřejmě nebyla. Nemoc nezanechala naštěstí žádné následky. Přesto tuto zkušenost nemohu říci, že by naše rodina na očkování zanevřela.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 17.1. 2011