Čtyři důvody k zamyšlení nad atentátem spáchaným v USA

11. 1. 2011 / Jiří Šejnoha

Tenhle atentát na americkou kongresmanku Gabrielle Giffordsovou přišel jako blesk z čistého nebe. Všechny čtyři zde nabídnutá zamyšlení mají co do činění s nesmyslným hájením podivného obrazu americké svobody. Svoboda nijak neomezeného politického boje, svoboda rozhodnout se, zda se zdravotně pojistím nebo nepojistím, svoboda volného nošení střelné zbraně a svoboda rozhodnutí vzít spravedlnost do vlastních rukou.

Můžeme jen spekulovat, jaký podíl na atentátu měly aktivity bývalé republikánské guvernérky a současné vedoucí představitelky hnutí Tea Party Sarah Palinové, která údajně na své webové prezentaci označila několik demokratických politiků ikonkami znamenající "na odstřel" (seznam terčů nahlížených přes okénko zaměřovače pušky). A kolik dnes stačí některým psychopatům, aby tento "jemný" náznak přijali jako svoje Boží poslání?

Jako zázrakem kongresmanka Gabrielle Giffordsová atentát přežila. Ostatních šest lidí to štěstí nemělo. Budeme doufat, že přežije a dostane se z toho bez vážných následků. Položme si otázku, proč právě ji nechal křesťanský Bůh přežít zranění jinak neslučitelné se životem? Její léčba po odstranění poloviny lebky bude určitě náročná a vůbec si netroufám odhadnout výši nákladů na její dlouhodobou lékařskou péči. Shodou okolností byla Gabrielle známým stoupencem a podporovatelem Obamovy zdravotní reformy. Nedala snad tímto příkladem vlastní oběti Američanům skutečný důkaz, že zdravotní pojištění pro všechny občany USA je potřebné a nutné? A co by se asi stalo, kdyby senátorka sama nebyla zdravotně pojištěná?

Navíc jednou z obětí atentátu se stala devítiletá dívka narozená 11. 9. 2001. Přišla na svět v den nejstrašnějšího atentátu, spáchaném na americkém civilním obyvatelstvu. Svůj život pak odevzdala zpět do rukou Božích jako nevinná dívka v den atentátu na představitelku americké politiky. Co víc než takové neštěstí může pohnout s americkým veřejným míněním?

Už si to přesně nepamatuji, ale v nějakém rozhovoru publikovaném v internetových médiích jsem zaznamenal poznámku, že Američané jsou citliví na infarktový stav, jako byl například japonský útok na přístav Pearl Harbour, a naopak jsou necitliví na plíživou společenskou rakovinu. Není snad právě atentát spáchaný duševně nemocným člověkem s legálně drženou střelnou zbraní novodobým Pearl Harbourem? V tomto případě však USA nemají komu vyhlásit válku. Leda tak samy sobě. Není tento novodobý Madrid také příkladem politické radikalizace pro naši sametovou Prahu?

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 11.1. 2011