Peníze, nebo zdraví?

10. 1. 2011 / Petr Frish

Za posledních 20 let utratila Evropská komise přes bilion eur na řešení problémů e-zdraví, tedy problémů jako je EHR (electronic health record) nebo po česku elektronický zdravotní zápis či EZK. To číslo jsou čtyři evropské biliony, ne miliardy, jak se dovíte na straně 4 tohoto oficiálního dokumentu EU.

Teď si možná pomyslíte: "Sláva, Brusel to zaplatí. Naše zdravotnictví nepřijde do bankrotu". Počkejte. Na straně 20 toho šedesátistránkového dokumentu má stránku i Česká Republika. Dovídáme se že, IZIP je celonárodní EHR systém, užívaný všemi relevantními 'stakeholders' =všemi těmi kterým o to jde. Tohle ale neplatí Brusel, ale naše, česká, VZP.

Ty peníze nahoře zmíněně již byly utraceny, to je "voda pod mostem". Nyní jde o peníze pro léta příští. Teď Evropa chce nejen EHR, ale IEHR = InterOperable Electronic Medical Records, tedy záznamy, které se dají číst v každé členské zemi. Protože když si třeba zlomíte nohu při lyžování v Alpách, tak ten doktor v Rakousku může potřebovat data z vaší EZK.

Člověk by čekal, že potřebné software teda objednají a rozdají všem členským státům. Ale komise neuvažují jako lidi, a tak zatím komise objednala 'EHR IMPACT study' které v jen 50ti stránkách definuje a analýzuje "conceptual framework", tedy jakési rámcové koncepty různých EHR systémů - i toho našeho. A letos v březnu budou v Bruselu mít velko-konferenci, o tom jak užívat e-zdravotní technologie inteligentně. Každá členská země vyvíjí svůj systém.

Francie má celonárodní pojištění a jejich (DMP) dossier médical personnel by měl stát 10 bilionů

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 10.1. 2011