Situace je normální, všechno je v pytli

4. 1. 2011 / Jiří Šejnoha

Zkratku SNAFU (Situation Normal, All is Fucked Up) jsem si vypůjčil z kanadského dokumentu Bitva v Ardenách, který běžel v televizi na kanálu ČT2 dne 3. 1. 2011. Doslova hrstka amerických vojáků 101. výsadkové divize bránila a nakonec i ubránila, při německé protiofenzívě na západní frontě důležitou silniční křižovatku -- belgické město Bastogne v Ardenách. Američtí vojáci si za bitvy dodávali odvahu označováním své divize jako team SNAFU.

Se stejnou rozhodností až zarputilostí brání současný ministr financí ČR vládní rozpočet. Frontová linie je však nečitelná a soupeři jsou tak blízko jeden druhému, že někdy není poznat, na čí straně ministr financí vlastně bojuje. Skoro bych řekl, že přímo přeběhl na německou, pardon, nyní belgickou stranu a podal trestní oznámení na svého předchůdce, který město Bastogne bránil před ním. A to jeho latentní přiznání, že český stát je v kauze prodeje IPB vinen, z něj vlastně dělá svatého muže, jakému není v ČR rovno, snad s výjimkou dvou "svatých" Václavů.

Ministr financí má nyní navíc jedno zaručené prvenství. Jako první ministr ze všech porevolučních vlád, pokud vím, podal trestní oznámení na představitele dřívější Zemanovy vlády. Byl zřejmě prvním a jen doufám, že ne posledním. Jeden statečný se osmělil a teď se taková trestní oznámení na členy bývalých vlád jen pohrnou. A je určitě co podávat a co vyšetřovat. Pochybné privatizační projekty vedení bývalých socialistických podniků, vytunelování majetku bývalého SSM, zpackaná kuponová privatizace, podivné prodeje podniků zahraničním investorům, likvidace penzijního účtu státu, devalvace koruny po sametové revoluci bez jakékoliv kompenzace občanům, nevyjasněné sponzorování politických stran. Držím mu palce, ministrovi, jen ať se započaté dílo podaří. Co by se mu mohlo stát, v nejhorším případě skončí jako náměstek v bance ČSOB. V tom nejlepším případě ho jako bohabojného člověka současný papež prohlásí za Svatého Miroslava.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 4.1. 2011