Švankmajer svým nejnovějším filmem reaguje na dnešek

3. 1. 2011 / Vojtěch Žítek

Film by měl každý vidět, a ne si číst něčí (moje) psané interpretace, od toho je to film! Pokud se spíše než na film, jde do kina pro příjemný zážitek, většina ze Švankmajerových filmů touto selekcí neprojde, píše Vojtěch Žítek.

Neřekl bych, že film pojednává pouze o průniku do jádra lidské osobnosti, či že je to animovaný výklad z Freuda a Junga. Švankmajerovo alter ego (s tím označením souhlasím, Švankmajer se k tomu na začátku filmu doznává) se pokouší uniknout současné nevlídné společnosti nevolnosti, zasazené do pošedlé Prahy. Ten pán nezvrací, protože by chtěl odpuzovat, ale protože se přežráním pokoušel o lucidní snění, únik z reality, který denně (ne)vědomě páchá spousta lidí v té či oné podobě konzumace. Pohled do českých talířů mnohdy nabízí stejně hnusný pohled, jaký vytvořil Švankmajer.

Zvracecí scény po takovém obědě si ze školky živě pamatuju. Takže dokud existuje ošizené UHO s podrážkou a knedlikem, jeho jedlíky, patřičnými zvuky a pachy, nevidím důvod proč je v takovém filmu cenzurovat. Otázka je tedy, jestli tvůrce odrazuje od svého díla, jak Vy tvrdíte, či spíše od jednání v něm zobrazeném, i když dle té filmové knížky o snění vede do fantastického světa podvědomí.

O absurdní situace zobrazené loterií a vstupenkami dnes není nouze. Stačí jít na lotynkou, hypotečními službami, a jinými nesmysly vytapetovanou Českou poštu, a chtít vidět ceník služeb, či si chtít koupit obálku jinou než ze dvou podpultových typů. Nahé starší lidí chápu ve filmu jako protiváhu k současnému kultu věčně mladého sexy těla, a trochu jako surrealistické klišé - že erotika v surreálnu prostě musí být. Film je nabitý spoustou zajímavých obrazů, a k pochopení struktury vyprávění je asi třeba jej vidět vícekrát, já ho viděl jedinkrát.

Jsem velmi rád, že se něco takového z českého prostředí opět vynořilo, a chvíli to tu bude strašit.

Jinak Přežít svůj život mělo dle Wikipedie rozpočet 35 mil Kč, Inception určitě nestál 35 000 mil Kč.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 3.1. 2011