Jak se snadno stát bezdomovcem

2. 12. 2010 / Monika Málová

Mí přátelé Václav a Jana se v roce 1998 rozvedli.

Jak už to v takových případech bývá, bylo nutné vyřešit oddělené bydlení. Situaci řešili domluvou. Jana s dětmi si ponechá stávající 3 pokojový byt a pro Václava (náhradou) - vyřídí garsonieru.

Rozhodla se ji koupit prostřednictvím realitní kanceláře. Byla tedy řádně uzavřena smlouva a Václav se v roce 2000 - ke spokojenosti obou zúčastněných, nastěhoval.

Jana koupila garsonieru na půjčku a s Václavem měla uzavřenu i smlouvu o smlouvě budoucí: Splátky budou splatné v rozmezí 7 let.

Po splacení půjčky Jana prodá garsonieru za stejných podmínek jako když kupovala do vlastnictví od města jejich (původní) 3 pokojový byt.

Po splacení splátek v r. 2007, jelikož garsoniera byla družstevní - vstoupil Václav do družstva, zaplatil členský podíl a stal se členem s veškerými právy k užívání bytu, (původně byla uživatelkou Jana).

Tímto bylo vše vyřízené a v pořádku.

Po půl roce kontaktovala Václava jakási paní s tím, že veškerá práva k užívání garsoniery má ona a žádala ho, aby byt opustil.

Družstevní garsoniera, kterou Jana koupila prostřednictvím realitní kanceláře, byla dědictvím 4 sourozenců. Jeden z nich toho nedbal a dědictví po otci (inkriminovanou garsonieru) prodal.

Jeho sestra napadla rozhodnutí o dědictví u soudu. Soud rozhodl, že má právo na svůj podíl z dědictví. Odkoupila tedy od dalších dvou sourozenců jejich podíly. Se sourozencem, který problém způsobil, uzavřela smír a zaplatila mu 100 000 Kč za jeho podíl a nechala ho převést na sebe.

Nabyla tudíž všechna práva k užívání bytu (členství ve družstvu).

Václav v bytě setrvává, čeká na rozhodnutí soudu a v podstatě i na to, že se může stát bezdomovcem.

Realitní kanceláře za nic neručí - (nemusí zkoumat původ či vlastnictví majetku, který prodávají.)

Bytová družstva také ne. Kde se stala chyba? V čí prospěch může rozhodnout soud? Je vše s naším právem v pořádku? Nebo má Václav jen smůlu?

Toto je realita, jak bez viny přijít o střechu nad hlavou a velice snadno se stát bezdomovcem...

Pozn. JČ: Realitní kancelář samozřejmě nemůže prodávat majetek, který prodávající nevlastní. V civilizovaných zemích by ji mohl poškozený úspěšně žalovat o náhradu škody. Je to přece zcela logické - podnik nemůže prodávat něco, co na prodej není a nikdy nebylo. Prodávám-li něco jako firma, musím se ujistit, že je to prodejné. Nemohu prodávat Karlův most. Pokud to učiním, má poškozený kupující právo na náhradu škody v plné výši.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 2.12. 2010