Xenofobie ve Švýcarsku

29. 11. 2010 / Lukáš Lhoťan

Výsledky posledních referend ve Švýcarsku ukazují na postupný úpadek liberální demokracie a vzestup populistické demokracie, která ve jménu boje proti zločinu směřuje k potlačení základních lidských práv a vytváří společnost, která není občanská, ale rasistická, včetně nerovnosti v rámci udělení trestu.

Například, pokud švýcarský občan zavraždí jiného člověka, obdrží trest menší než člověk cizího původu, který spáchal stejný zločin, ne-li zločin menší. Takovéto potrestání jednotlivce může vést k trestu kolektivnímu, kdy může být s potrestaným vyhnána ze země i celá jeho rodina. Obdobně je znepokojivé, že se Švýcarská lidová strana snažila pro ospravedlnění kampaně za schválení návrhu zákona strašit obyvatelstvo hrozbou, že bez schválení zákona bude Švýcarsko do několika let islamizované.

Švýcarská lidová strana tak vytváří dojem, že zločinci jsou pouze přistěhovalci muslimského vyznáni. Stejně jako toto referendum i předchozí referendum o zákazu minaretu ve mně vyvolává obavu, aby se švýcarská "demokracie" nakonec nevydala úplně ve stopách athénské demokracie a stejně jako Athéňané odsoudili k smrti filozofa Sokrata, za pár let neodsoudili k smrti Švýcaři své muslimské spoluobčany.

Pozn. JČ:Švýcarsko bylo vždycky xenofobní zemí, jak o tom svědčí literární dílo spisovatele Jaroslava Vejvody, podrobnosti o něm ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 30.11. 2010