Dámy a pánové, nemáme je

23. 11. 2010 / Pavel Kopecký

Vešlo ve známost, že břeclavský okresní soud vzal do vazby tajemníka znojemské radnice. Muže jménem Krejčíř. Říkává se, že jméno spoluurčuje lidský osud. Takže vyvstává (samozřejmě nevážně míněná) otázka, jestli dotyčný konšel, jemuž orgány činné v trestním řízení připisují braní úplatků, nedoplatí na svého daleko slavnějšího jmenovce. Toho času podnikatele v Jihoafrické republice, kde byl zatčen na pokyn mnohými zkazkami opředeného ministra vnitra Langera, jenž se tehdy -- z dnešního pohledu dosti směšně -- chlubil větou převzatou od amerického mluvčího, když ten oznamoval zadržení Saddáma Husaina.

Snad ale tentokrát českému veřejnému blahu, ztělesněném řádným dosouzením, pomůže, že jihomoravský Krejčíř je oproti šťastlivci Radovanovi, zámožnému pánovi s bohatými politickými kontakty, zcela neznámý Vladimír.

V jihomoravské kauze, která se tedy teprve rozbíhá, figuruje hned patero lidí. Jedna persóna je stíhaná vazebně za zneužití pravomoci úřední osoby a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Kdežto nad nearestovanými údajně zástupci stavařských firem se vznáší Damoklův meč trestu za podplácení. Zatímco tento případ se teprve začíná a je tedy nutno považovat její aktéry za zcela nevinné, přeci jenom jinou situaci vidno třeba v Brně, kde byli před nedávnem odsouzeni k nepodmíněným trestům dva "otcové" města za ODS, neboť dle názoru krajského soudu brali úplatky a zneužívali svých pravomocí.

Kára nesrovnatelně vleklejšího, i když paradoxně ihned úředně zastaveného sporu, se šine zapražená do jiného moravského politika: vsetínského titána Jiřího Čunka. Místně oblíbeného lidovce, který se vyšvihl na právně neprůstřelného senátora. Chráněnce tehdejšího kabinetu Mirka Topolánka, spojovaného s aférou plukovníka Kubiceho nebo vznikem vyhlášené parlamentní firmy "Melčák&Pohanka, hlasování všeho druhu".

Starosta ze Zlínského kraje si opakovaně protiřečil a jeho kauza vlekla ke dnu poslední zbytky politické kultury, co přežily vzájemné útoky mezi vedením občanské a sociální demokracie. Ať je nevinný, či není, nepůsobí v této pozici příliš moudře, spíše skoro jako někdo frustrovaný ze situace, která tolika lidem, společnostem nebo partajím procházela a prochází. Lhostejno jestli za "časů kožených a železných", kdy se funkcionáři o zlom vaz budující kapitalismus během pijatik předháněli, kdo vymyslí absurdnějšího dárce do stranické pokladny, anebo jestli dnes. Za éry, kdy vlajkonoš šetření veřejných peněz, muž opakovaně souzený kvůli korupci, prohlásí pražskou koalici, v níž nejsou jeho lidé, za kmotrovskou koalici korupčního kartelu.

Seriózní zdroje uvádějí, že úplatkářství na nejrůznějších úrovních v České republice kvete, bují čili kráčí vpřed. Bojovat proti němu se jistě vyplatí, leč nikoliv iluzí voleb jednou za čtyři léta. Iluzí nových, tím pádem neposkvrněných kádrů.

Článek vyšel v brněnské Rovnosti

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 23.11. 2010