Zkouška ohněm

4. 11. 2010 / Petr Jánský

Vyjednávání v Praze se protahují. Schwarzenberg velmi slušně požádal Petra Nečase, aby se jednání účastnili i předsedové a místopředsedové stran. Na to se ODS zvedla od stolu a vzkázala, že TOP09 ji nebude úkolovat. Hezké divadlo pro TV kamery.

Stručně obsah problému: Do tvrdého jádra pražské ODS (Boris Šťastný a spol.) vstoupil Bohuslav Svoboda. Na veřejnost udělal dojem předvolebním vystoupením v Otázkách Václava Moravce. Mluvil o svém silném mandátu k ozdravění ODS a celé Prahy. Markéta Reedová a Petra Kolínská nevěřily svým uším. Jen zkušeně podotkly, že Bohuslav Svoboda není předsedou pražské ODS. Znalé komunální politiky věděly přesně, co bude následovat po volbách. Do hry vstoupili vyjednávači Šťastný a Blažek a silný mandát Svobody vzal za své.

Teď je potřeba se zastavit u Petra Nečase. Je to člověk výchovou slušný, který ví, co ODS potřebuje. Je zároveň zkušený a špinavou práci nechává jiným. Je to celkem rozumné, proč by se měl mazat. V prvním kole ponechal očistu ODS na voličích. Zdařilo se a pár zkorumpovaných politiků odešlo. Stejnou taktiku zvolil pro čtvrteční jednání pražské ODS. Ne on, ale Svoboda ať si udělá pořádek. Bude to zkouška ohněm. Buď Svoboda najde pro své záměry spojence a stane se předsedou pražské ODS, nebo se nad ním a patrně i koalicí s TOP09 zavře voda.

Proti nejhoršímu scénáři (ODS s ČSSD) pak bude jediná obrana -- ulice. Do hry vstoupí výše uvedené dámy a všichni slušní Pražané. Možná i lidé z venkova je přijedou podpořit. S bubny vyrazí na Václavák a vykřičí na celou Prahu, že tohle je volební podvod, který si nenechají líbit. Šťastnému a Hulinskému připomenou, co byla pražská defenestrace.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 4.11. 2010