Jaké má Zdeněk Škromach sociální cítění?

19. 10. 2010 / Jiří Hrebenar

Kdo by neznal pana politika z ČSSD Zdeňka Škromacha. Tato stálice facebookového světa nyní kandiduje do Senátu a ukazuje všem na video nahrávkách na videoportálu Youtube jak má handicapované rád. Rázem filmeček Zdeňka Škromacha s orodujícím vozíčkářem není ničím tajemným a divným. Osobně musím přiznat, že nesnáším, když politik zneužívá slabé a nemocné ke své volební kampani. Vím, že takovýto styl kampaně vždy zabere. Ale jak to je skutečně se sociálním cítěním tohoto politika?

Jelikož se zabývám již delší dobou problematikou zdravotně postižených a bojuji za jejich práva, tak se musím přiznat, že s praktickým počínáním pana Škromacha na sociálním poli mám poměrně bohaté zkušenosti. Ještě za bývalé vlády a ministrování pana ministra Šimerky byl pan Škromach nejen poslancem, ale také předsedou sociálního výboru. Pan ministr dosazený ČSSD do svého postu nařídil obrovský antisociální plán. Rozhodovalo se o snížení příspěvku na benzín. Tento příspěvek na provoz motorového vozidla je vyplácen jednou ročně zdravotně postiženým druhého a třetího stupně.

Tehdejší vláda chtěla snížit vyplácenou částku u třetích stupňů o zhruba 25 % a u druhých stupňů o 50 %. Tehdy žádná televize ani tisk o tomto neřekl ani slovo. Protože jsem na Facebooku měl v přátelích i pana Škromacha, tak jsem se na něj obrátil a požádal ho o pomoc. Nejdříve tvrdil, že takové kroky vláda ani neplánuje, poté když jsem tohoto pána několikrát přesvědčoval, že tomu tak je a že jako šéf sociálního výboru by to měl vědět, tak mlžil. Ostatně nebyl jsem sám kdo si dělal zbytečné naděje a věřil, že jako sociální demokrat se nás handicapovaných zastane.

Nestalo se tak. Na mé dotazy a prosby neodpovídal, nechal všemu volnou ruku až bylo snížení schválené. Dotazoval jsem se tedy pana Škromacha proč to jako šéf sociálního výboru dopustil. Opět se vymlouval a lhal, že o ničem nevěděl a že proto nemohl zasáhnout. Opravdu nejsem včerejší, abych věřil tomu, že předseda sociálního výboru o tomto neví. Navíc když věděl o vládní chuti na snížení mateřské, proti kterému se razantně postavil. Opět za tím byla zřejmě vypočítavost. Zastání maminek vynese daleko více slávy než nějací postižení. Že by o jedné věci věděl a o druhé nikoli? To je přeci blbost. Nakonec přeci všichni víme, že matkám byla mateřská tehdy vrácena v plné výši, ale opět na postižené se nedostalo. Tentokrát pan Škromach říkal, že už nejde vyjednat navrácení předešlého stavu u postižených. Opět lhal když to šlo u matek.

Prostě se na handicapované vykašlal. Neviděl v takovém rozhodnutí profit své kariéry. I když mohl jako předseda sociálního výboru a místopředseda ČSSD využít svého vlivu a zastat se nás zdravotně postižených, tak to neudělal. Radši se zastal maminek a nás postižené hodil přes palubu. Protože společnost kašle na postižené, tak mu tento krok vyšel a vůbec ho nepoškodil. Bohužel tento zážitek s tímto politikem nebyl jediný.

V novinách tehdy jeden novinář napsal článek, že ČSSD plánuje po volbách s ODS přeměnu způsobu vyplácení příspěvku na péči. Tento příspěvek je určený zdravotně postiženým a slouží k nákupu sociálních služeb(nákup obědů, pečovatelky....). Tento příspěvek se měl podle dohod ČSSD a ODS přeměnit ve výplatu formou poukázek. Opět jsem se na Facebooku optal pana Škromacha. Tento politik to popíral, že tato strana nic takového neplánuje. A že je vše vymyšlené aby se poškodila ČSSD před tehdejšími parlamentními volbami. Nelenil jsem tedy a dohledal jsem si novináře, který článek napsal. Poslal jsem mu mail s dotazem, jak to bylo a jestli je to co tvrdí článek pravda. Druhý den mi odepsal pan reportér, že dělal rozhovor s panem Sobotkou z ČSSD a že tento pán to přesně řekl tak jak je to v článku.

Tedy, že ČSSD se shoduje s ODS na tom, aby byl příspěvek na péči vyplácen formou poukázek neboli voucherů. Napsal jsem tedy panu Sobotkovi, kterého mám také ve Facebooku v kontaktech. Pan Sobotka napřed popíral a když z rozhovorů se mnou zjistil, že jsem se ptal i novináře, tak přiznal, že to řekl a že ČSSD toto skutečně plánuje. Ještě se tehdy pan Sobotka divil, že s tímto způsobem vyplácení nesouhlasím a že on jako budoucí ministr financí musí už teď přemýšlet nad tím, kde na to všechno vzít peníze.

Posléze, když jsem se znovu optal pana Škromacha, tak tento pán přiznal, že to Sobotka řekl, ale že to všechno špatně pochopil a reportérovi řekl nesmysly. Se shodou náhod mi rychle napsal Sobotka, který tuto Škromachovu verzi potvrdil. No aby tomu nebylo málo, tak následující den mi psal znovu pan redaktor email a sám dementoval svůj článek. Jaký to na vás dělá dojem? Není to všechno nějak divné? Mně tato shoda náhod přijde jako prapodivná souhra náhod.

Pojďme tedy dál. Po volbách nová pravicová vláda a její ministr sociálních věcí z TOP09 pan Drábek chystají vlnu škrtů u zdravotně postižených. Opět spoustu handicapovaných se dotazuje pana Škromacha o pomoc. Já už se na tohoto pána neobracel, jednak proto, že mě vyhodil z Facebookových přátel a také jednak proto, že jsem věděl co je zač.

Pan politik lidem odpovídal, že je čas, že se ještě nemusí nic dělat a že zbytečně plašíme a máme čekat. Takto odpovídal stále. Najednou z ničeho nic pan Škromach vystupoval v televizi a začal hovořit o tom jak je proti snižování mateřské a že maminkám by se nemělo škrtat. Opět o zdravotně postižených ani slovo. O tom co se chystá pro zdravotně postižené pan politik věděl a přesto se nezastal ani koutkem slova. Osobně jsem si psal s několika vysoce postavenými členy ČSSD, jedině pan europoslanec Jiří Havel se nebál komunikace.

Opět ČSSD a pan Škromach se na nás vykašlal. Tento pán měl svou možnost se nás zastat, měl možnost využít svého vlivu ale neudělal to. Opět poněkolikáté nás handicapované hodil přes palubu. Stejně tak se zachoval u matek pečujících o postižené děti. I tam byl oslovován a už ani nereagoval. Vykašlal se i na ně. Je mi jasné, že je lepší věnovat se něčemu co přináší osobní a politické úspěchy. Handicapovaní bohužel nepatří mezi jeho zájmy.

Jak vidíte, pokaždé když jsme se ho my zdravotně postižení zeptali a požádali o pomoc, tak hrál mrtvého brouka. Nevím, ale takto se tváří sociálně demokratický politik? S tím jeho sociálním cítění to asi nebude tak horké jak se zdá. Jen se divím, že společnost takového politika, který nepomůže zdravotně postiženým a který lže handicapovaným vůbec volí. Mimochodem díky selhání pomoci Zdeňka Škromacha zdravotně postiženým byli a jsou tito občané obíráni vládou a je jim velmi výrazně ztrpčován život.

Milí čtenáři, sami udělejte na základě obsahu tohoto článku vlastní názor jaký politik a zřejmě budoucí senátor pan Škromach je a jaké má sociální cítění.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 19.10. 2010