Zelení podají stížnost na manipulaci s volebními obvody

16. 10. 2010

tisková zpráva Strany zelených

(Praha -- 16. října 2010) Koalice Strany zelených a Evropských demokratů podá v nejbližších dnech stížnost na manipulaci s volebními obvody v Praze způsobené Občanskou demokratickou stranou před volbami. Důvodem tohoto kroku je změna velikosti volebních obvodů, která významně znevýhodnila středně velké a menší politické strany.

"Naši stížnost k nejvyššímu správnímu soudu před volbami zamítl soud s argumentem, že nemůže předvídat výsledek voleb. Nyní máme fakta na stole. ODS touto manipulací poškodila voliče koalice Strany zelených a SNK-ED a dalších středně velkých a menších stran. Máme proto také povinnost se bránit," říká předseda Strany zelených Ondřej Liška.

"Důkazem je skutečnost, že kdyby se v těchto volbách volilo podle stejného systému jako v roce 2006, zelení by získali podstatně větší počet mandátů, než jaký dovoluje současný systém," říká Ondřej Liška.

"Pražská ODS, která čtyři roky neomezeně vládla Praze, se machinací s volebním systém zbavila svých nejhlasitějších kritiků. Potřebuje soud snad ještě nějaké další důkazy?" dodal Liška.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 15.10. 2010