Hon na muslimy v ČR už začal

12. 10. 2010 / Lukáš Lhoťan

Hon na muslimy už začal, jinak nelze charakterizovat zprávu z webu Prvnizpravy.cz, v níž autor píše o tom, v kterých místech v komunálních volbách kandidují čeští muslimové nebo lidé rozlišující mezi umírněnými muslimy a radikály. V zaměřovači islamofobů se tak octli lidé z Prahy, Brna a Příbrami.

Admin skupiny "Islám v České republice" dnes večer přímo rozeslal skupinovou zprávu, kteří kandidáti nemají být voleni, neboť jsou (podle představitelů skupiny) "infiltrátory" českých muslimů provádějící islamizační plán ovládnutí České republiky - s odkazem na článek na webu Prvnizpravy.cz.

Podstatnou vadou na kráse celého článku je skutečnost, že autor zdrojového blogu Jiří Novotný operuje se zcela nepodloženými tvrzeními. Tedy, přesněji řečeno, byl nepravdivě informován svým "informátorem" mezi muslimy. Pomineme-li spornost a antiislamismus celé konstrukce o pokusu muslimů ovládnout místní samosprávu, jde hlavně o tvrzení o muslimské podpoře kandidátů a životopisných údajích jmenovaných osob.

"Mezi brněnskými muslimy koluje informace: "Volte Matouše, bude hájit naše islámské zájmy", píše se v uvedeném článku s odkazem na blog Jiřího Novotného. Jedná se ale o stoprocentní lež. Většina muslimů je totiž na onoho kandidáta strany Suverenita naštvána kvůli xenofobním a nenávistným projevům kandidátů této strany Jany Bobošíkové (Praha) a Valentina Kusáka (Hradec Králové). Paní Bobošíková se sice soukromě prostřednictvím jednoho z členů Suverenity omluvila předsedovi islámské nadace v Brně panu Hasanovi za svůj projev proti výstavbě mešit v České republice a řekla, že již podobné formulace nebude pronášet, a požádala, aby muslimové dále nereagovali. Informaci o omluvě paní Bobošíkové jsem získal prostřednictvím jedné muslimské známé, která to zaslechla mezi muslimkami na jednom setkání.

K životopisným údajům kandidáta mohu pouze říci, že informátor vůbec nezná jeho soukromý život a pouze opakuje rozšířené pomluvy. Neboť například kandidátův syn je z jeho manželství s nemuslimkou.

Dále se v článku píše, že "je Matouš jako starosta městské části Starý Lískovec schopen prosadit stavbu obří mešity s minarety právě zde, na kraji města? Muslimové by si to velmi přáli." Nechápu, kde bere pan Novotný podklady pro své tvrzení, když v lokalitě Starý Lískovec žije prakticky pouze kandidát a dva další muslimové a zbytek muslimské komunity žije na úplně jiné straně Brna?

Dalším nehorázným tvrzením je pasáž, v níž Novotný tvrdí, že úřady samosprávy se staví proti výstavbě mešit. "Až doposud měly stavby mešit v Česku velkou překážku: odpor úřadů. Jak jej překonat? Jednoduše, zní nová muslimská strategie: Za starostu zvolit muslima. Podíváme-li se po západní a severní Evropě, zjistíme, že to funguje dobře. Na všech zastupitelstvech městských úřadů v Belgii a Francii, ale i Velké Británii, kde figurují muslimové, rostou mešity jako houby po dešti...," píše Novotný. Fakt, že většina představitelů úřadu samospráv ale řekla, že v případě žádosti o výstavbu bude postupovat dle litery zákona a nebude muslimy diskriminovat, autorovi jaksi unikla. Ale ono bez slov o odporu úřadů by se pak nedali muslimové obvinit ze snahy islamizovat Českou republiku.

Dalšimi lidmi napadanými v článku a hromadné zprávě jsou Soňa Diartová (ODS), Jiří Hrdina (VV) a další.

Co považuji za ještě podstatnější je fakt, že od víkendu každý uživatel internetu, který navštívil facebookovou skupinu "Islám v České republice nechceme", si mohl bez jakékoliv registrace přečíst zprávu od jisté Krásné Neznámé, která zveřejnila informaci o vyznání kandidáta strany Suverenita a začala vyzývat členy komunity, aby "něco udělali".

Krásna Neznámá je internetový pseudonym jisté Pavly Bitarové, která již několik měsíců na internetu vystupuje proti islámu a muslimům a nedávno měla i kontroverzní rozhovor v týdeníku Reflex. Paradoxem na celé věci je, že tato žena byla před několika lety radikální islamistkou a lidé, jako je kandidát, byli terčem jejích pomluv, jak jsou špatní muslimové a že nemají zájem o to být "správnými" muslimy (tj. wahabisty). Jak sama přiznává na internetu, pani Bitarová se po nevydařeném manželství s Pákistáncem z Prahy rozhodla, že islám je největší zlo na světě a přešla do tábora islamofobů. Její identifikace také není problém, neboť sama sebe popsala na veřejných forech, diskuzích a v médiích tak dokonale, že dnes již většina muslimů moc dobře ví, o koho jde.

Dnes je Pavla Bitarová jednou z hlavních aktérů facebookové skupiny "Islám v České republice nechceme", která má již 53 000 registrovaných členů, a staví se do role té exmuslimky, která po zklamáních mezi muslimy poznala jejich démonické zlo.

Přitom ještě během své "radikální muslimské" dráhy stihla natočit několik pořadů o islámu pro Českou televizi. Například pořad "Islám po česku", dále účast na divadelních představeních "Identita -- Náš islám," a svými pomluvami a urážením jiných muslimek jako málo pravověrných málem rozvrátila několik manželství.

Bohužel ukazuje se, že někteří lidé, kteří se rozešli se svým muslimským přesvědčením, se nejsou schopni zbavit svého sklonu k přehánění a jdou z extrému do extrému. Bohužel obávám se, že jejich "hon" na muslimy může vést u některých muslimů k uzavírání se do vlastních komunit, zakládání vlastních stran a vnímání okolní společnosti jako nepřátelské. A tím se může i našim českým islamofobům podařit vytvořit to, co zde doposud není -- bezpečnostní riziko ze strany českých muslimů.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 12.10. 2010