Češi si neuvědomují, že co se děje, se týká přímo jich

8. 10. 2010 / Michal Mašín

Obávám se, že v ČR se nikdo k ničemu nezvedne, píše Michal Mašín. Na facebooku je dost názorných příkladů, že mladší generace na nikoho ohledy brát nebude. ZDE.

Když jsem se jednoho příznivce zeptal, co se stane, když přijde v budoucnu inflace a za své celoživotní spoření na důchod si nekoupí ani bochník chleba, odpověď zněla že z tohohle směru o tom nepřemýšlel.

V tom tkví ten problém. Většina lidí (Čechů) si nepřipouští, že se tohle může stát zrovna a právě jim. Pokud se to stane tomu druhému, dobře mu tak, jistě si to zasloužil a slitování si nezasluhuje. Proč bych se měl s někým o něco dělit?

Zde v Třeboni se budou tak jako jinde konat komunální volby. Je to maloměsto. A tak se šeptandou i z přímého zážitků člověk ledacos dozví a obzvlášť v době, kdy se začne kydat špína, což je právě teď. Samozřejmě, je to jen nepodložená šeptanda.

Před časem slyšíte, jak kandidát za ODS v autě vykřikuje, že je třeba prodat lázně, a že je třeba, aby pacientů tu bylo menšina a většina že zákazníků by byla takových, co si sem přijedou v podstatě na dovolenou. Po několika letech, kdy se změnila rovnováha sil ve prospěch ODS, se ta sama ODS, co když byla v opozici a chtěla lázně prodat, neboť nejlépe se stará jen soukromník, ta sama ODS se chlubí, jak lázně městu krásně nesou.

Také se dozvíte jak kandidát ODS vyhrožuje laborantce za to, že si vyžádala v závodní jídelně knihu přání a stížnosti a udělala zápis. (Prý se tak velmi špatně zapíše a bude mít problém.)

Pak se dozvíte, jak uvedení zástupců ODS do funkce prý schvaluje jakýsi kníže na Hluboké (ne titulem, ale v podstatě to tak funguje.) Dalších pár lidí je frustrovaných z promrhaných miliónů na zesplavnění úseku Vltavy mezi Budějovicemi a Hlubokou - a to jen proto, aby v průběhu plavby mezi Hlubokou a ČB si mohli mocipáni dělat vysokou politiku, protože politika pro Jihočeský kraj se evidentně dělá na Hluboké.

Nakonec si uvědomíte, že je tu v podstatě všechno ovládané mafií a nevíte, jak vysoko sahá.

Lidí si zvyklí, že nejlepší taktika pro přežití, je taktika mrtvého brouka. Až dosud to víceméně pokaždé vyšlo, takže o to, co jim kdo chystá, se raději nezajímají, a když pak zjistí, co vlastně na ne kdo ušil, je pozdě a zbývají už jen oči pro pláč

Například divní studenti na právech v Plzni. Zameteno pod koberec.

Co se může změnit?

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 8.10. 2010