Kubánský stát propustí z práce až půl milionu lidí

14. 9. 2010

Kubánské orgány propustí až půl milionu zaměstnanců státních továren a úřadů, začnou platit zaměstnance podle produktivity a uvolní omezení pro soukromé podnikání. To má pomoci dostat zemi z ekonomického kolapsu. Změny oznámil v neděli v televizním vystoupení prezident Raúl Castro, který před několika lety jako hlava státu nahradil nemocného bratra Fidela. Včera proslov otiskly kubánské noviny, byl také přečten v televizních a rozhlasových stanicích.

Propouštění má začít okamžitě a bude trvat až do poloviny roku 2011. Stát bude poté zaměstnávat lidi pouze tam, kde to bude nezbytné: Ve velkých zemědělských podnicích, ve stavebnictví, v některých průmyslových odvětvích, v bezpečnostních složkách a ve školství. Castro také oznámil zrušení garantovaných mezd; mzdy by brzy měly "odpovídat výsledkům" práce.

Kubánská vláda chce na druhé straně odstranit omezení pro soukromé podnikání, včetně rozšíření skupiny občanů, jimž je povoleno zakládat jednočlenné samostatné živnosti nebo korporace.

V současné době 95% Kubánců pracuje ve veřejném sektoru, kde je průměrný plat jen 20 dolarů. V letošním roce státní orgány povolily jednotlivcům převzít kadeřnictví, kde mohou rovněž stanovovat vlastní ceny, a vydaly více povolení pro soukromé taxíky.

Kubánci dnes žijí hlavně z peněz přicházejících od rodin v USA. Stát zachraňují před krachem každoroční dotace z Venezuely.

Podrobnosti v polštině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 14.9. 2010