Změna klimatu patrně narušuje proces opylování rostlin

9. 9. 2010

Zprávy o klesající populaci včel a dalších opylovačů vyvolaly obavy z narušení samotného procesu opylování rostlin. Studie torontské univerzity předkládá první dlouhodobě shromažďované důkazy o klesajícím trendu v opylování a současně upozorňuje na možný vliv změn klimatu.

Ačkoliv ubývá včel, ještě významnější vliv na špatné opylování může mít nesoulad mezi načasováním jarního květu rostlin a probouzením včel ze zimní hibernace, vysvětluje James Thomson z katedry ekologie a evoluční biologie.

Thomsonův sedmnáctiletý výzkum prováděný na relativně lidskou aktivitou nenarušené horské louce v Coloradu patří k vůbec nejdéle prováděným šetřením tohoto typu. Ukazuje pokračující úpadek opylování, se zvlášť velkými výpadky na počátku sezóny. Thomsonova studie byla zveřejněna v časopise Philosophical Transactions of the Royal Society B: Biological Sciences.

Thompson zahájil svůj výzkum koncem 80. let, poté co zakoupil kus půdy na vzdáleném místě a postavil si srub uprostřed louky plné každoročně kvetoucích kandíků Erythronium grandiflorum.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 9.9. 2010