Zrušení výběrového řízení na ředitele ABS kritizují odboráři z ÚSTR

4. 9. 2010

Praha 3. září -- Neklidná situace v Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) a v Archivu bezpečnostních složek (ABS) přetrvává. Nejasnosti kolem zrušeného výběrového řízení na ředitele ABS dnes projednávala odborová organizace ZO ÚSTR. Rozhodnutí ředitele ÚSTR Daniela Hermana zhodnotili ve svém usnesení.

"Ředitel Herman veřejně a opakovaně deklaroval své úsilí o kontinuitu, ovšem zrušením výběrového řízení bez konzultace s Radou tuto kontinuitu zcela rozbíjí," ocitovala z usnesení předsedkyně ZO ÚSTR Katka Volná. Výběrové řízení vypsal již 12. července předchozí ředitel ÚSTR Zdeněk Hazdra. Do komise jmenoval jako předsedu jednoho z radních ÚSTR, Jana Zahradníčka, dále dva externí odborníky a pak ředitele ÚSTR a jeho náměstka. Finální výběr měl proběhnout až pod novým ředitelem ÚSTR -- proto byla uzávěrka přihlášek nastavená na pátek třináctého srpna, den po volbě ředitele ÚSTR. "Zrušením toho řízení jsem byl nemile překvapen, opravdu to nepokládám za dobrý krok," okomentoval situaci zneuznaný předseda komise Zahradníček.

Odborová organizace se dotazovala na koncepce kandidátů, jejich zveřejnění na webových stránkách ÚSTR a zaslání členům komise již při prvním jednání s novým vedením ÚSTR 19. srpna. Ředitel Herman ale sdělil, že se musí se situací nejprve seznámit, jakkoliv ji vnímá jako urgentní. "Shodli jsme se dnes s kolegy, že řízení bylo podle nás transparentně vypsané a legitimní. Jeho zrušení již veřejně společným prohlášením kritizovali všichni tři kandidáti, kteří se do něj přihlásili," připomněla Volná.

Dnes se společným kritickým vyjádřením ke zrušení výběrového řízení vystoupili také tři členové Rady ÚSTR: Michal Stehlík, Petruška Šustrová a Jan Zahradníček. Hermanovy důvody pro zrušení výběrového řízení nepokládají za přesvědčivé. Plné znění usnesení 2/05 ZO ÚSTR zde dne 3. září 2010:

ZO ÚSTR protestuje proti zrušení výběrového řízení na ředitele ABS a proti jeho odůvodnění

ZO ÚSTR konstatuje, že ačkoliv ředitel ÚSTR veřejně a opakovaně deklaroval snahu o dialog, jedná bez tohoto dialogu; a že ačkoliv veřejně a opakovaně deklaroval své úsilí o kontinuitu, tak zrušením výběrového řízení bez konzultace s Radou tuto kontinuitu zcela rozbíjí a jedná v rozporu se svými slovy.

ZO ÚSTR pokládá zrušení transparentně vypsaného a legitimního řízení na ředitele ABS bez zveřejnění koncepcí již přihlášených kandidátů za znepokojivý signál o směřování ÚSTR. Současné kroky ředitele ÚSTR nemohou dle názoru ZO ÚSTR vést ke stabilizaci a zlepšení práce obou institucí (ÚSTR a ABS).

Vyhlášení původního výběrového řízení na ředitele ABS ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 3.9. 2010