Prokurátoři budou rozhodovat, zda bude proti zakladateli WikiLeaks zahájeno trestní stíhání

24. 8. 2010

Švédští prokurátoři mají v úterý oznámit, zda dojde k trestnímu stíhání dvou případů údajného sexuálního násilí, jehož se měl dopustit Julian Assange, zakladatel serveru WikiLeaks.

Prokurátoři uvedli, že zkoumají stížnost na sexuální obtěžování od jedné ženy, A, která bývala Assangovým aktivním stoupencem. Zkoumají také, zda byl spáchán nějaký trestný čin proti jiné ženě, W, která se setkala s Assangem tento měsíc ve Stockholmu na semináři a která ho původně udala za znásilnění, ale pak obvinění stáhla. Assange důrazně popřel, že by se dopustil jakéhokoliv trestného činu.

V pátek minulý týden ženy A a W se společně obrátily na policii ve Stockholmu a udaly, že je Assange sexuálně znásilnil.

Obě ženy přiznaly, že měly s Assangem konsensuální sexuální poměr, ale obě informovaly policii o nekonsensuálním incidentu s Assangem, kdy s nimi údajně měl Assange pohlavní styk bez kondomu.

K oběma incidentům mělo údajně dojít velmi nedávno. K sexuálnímu obtěžování ženy A mělo dojít v sobotu 14. srpna, k údajnému znásilnění ženy W mělo dojít v úterý 17. srpna.

Švédská policie předala zprávu prokurátorům, kteří vydali oficiální zatykač na Assange za podezření ze znásilnění. Hned druhý den bylo obvinění ze znásilnění staženo a zatykač byl zrušen.

Před tím, než se obě ženy obrátily na policii, žádaly Assangeho, aby se nechal vyšetřit, ale Assange odmítl. Žena W navštívila ve čtvrtek nemocnici, než se obrátila na policii.

Podle zdroje blízkého incidentům nechtěla ani jedna žena původně Assangeho žalovat. W chtěla oznámit údajné znásilnění na policii, aniž by to policie měla vyšetřovat, a A s ní šla na policii pro morální podporu a pak se s policií zapletla - policie trvala na tom, že pošle zprávu prokuratuře. Ani policie, ani prokurátor nehovořili o této věci s Assangem.

A sdělila o víkendu švédskému listu Aftonbladet, že se Assangeho nebojí a že se Assange nechová násilně. Uvedla, že si stěžovala jen na sexuální obtěžování, nikoliv na znásilnění a dodala: "V obou případech to, co začalo jako konsensuální pohlavní styk, se proměnilo v násilný útok. Druhá žena chtěla oznámit znásilnění. Já jsem poskytla svůj příběh jako svědectví pro její příběh. Za svými informacemi si stojíme."

Assange uvedl: "Nikdy, ani ve Švédsku ani v žádné jiné zemi, jsem neměl pohlavní styk s někým tak, aby to nebylo založeno na souhlasu z obou stran. Uvedl, že ho nikdo nepožádal o jeho svědectví, ale že musí vědět více o obviněních, než o nich bude moci podrobněji hovořit."

Assange se veřejně vyjádřil, že načasování těchto obvinění je "vysoce znepokojující". Televizi Al Jazeera řekl v neděli: "Je to zcela jasně kampaň, jejímž cílem je mě pošpinit. Jedinou otázkou je, kdo z toho může mít prospěch. Máme určité podezření, ale bez přímých důkazů nemohu učinit přímé obvinění." Dodal, že byl varován, že americký Pentagon proti němu bude používat za WikiLeaks špinavých triků

Žena A sdělila listu Aftonbladet: "Obvinění vznesená proti Assangovi samozřejmě neřídí Pentagon. Odpovědnost za to, co se stalo mě a té druhé dívce, leží u muže, který má pokroucený přístup k ženám a neumí poslechnout, když se mu řekne "ne".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 24.8. 2010