Muslimské sdružení Libertas systematicky hlásá toleranci a demokracii

19. 8. 2010 / Lukáš Lhoťan

Velice mně pobavila reakce Lukáše Petříka, předsedy Mladé pravice a žáka Romana Jocha, na tiskové prohlášení našeho občanského sdružení a jeho "odhalení" o kolegovi z předsednictva Libertas Lukáši Větrovcovi. Kdyby nebylo Větrovcova názoru použito Lukášem Petříkem k snaze o očernění našeho sdružení, nemělo by cenu ani na jeho srdceryvný výlev reagovat.

Ale vzhledem k jednostrannosti textu Lukáše Petříka jsem si dovolil napsat menší komentář. Lukáš Větrovec je členem Libertas Independent Agency o.s. od jejího vzniku a do předsednictva byl zvolen před rokem na základě rozhodnutí valné hromady o.s. o pověření jednoho z představitelů předsednictva udržováním vztahů s domácími a zahraničními muslimskými organizacemi.

Členská základna našeho o.s. při vzniku sdružení schválila stanovy, v nichž se vysloveně říká, že "Libertas Independent Agency o.s. je občanské sdružení, sdružující muslimy a nemuslimy, zabývající se obhajováním občanských svobod, advokacií a islamofobií ... společně s podílnictvím na projektech pomáhajících rozvíjet cítění pro pluralitu, občanskou společnost, svobodu a toleranci mezi obyvateli České republiky."

Působení Lukáše Větrovce, i přes jeho kontroverzní názory, se odvíjí od našeho postoje, že každý má právo říci svůj názor i přes skutečnost, že s nim nesouhlasíme. Osobně jsem přesvědčen, že tento postoj je správný a je jedním z řešení jak vyvolávat diskuzi o kontroverzních tématech a názorech. Mnohé postoje Lukáše Větrovce vycházejí z jeho přesvědčení, že správným směrem islámu je salafismus, a já a mí přátele z Brna jsme s ním již mnohokrát vedli na téma jeho názoru vášnivé diskuze v ovzduší vzájemné tolerance.

Jsem hrdý na to, že naše občanské sdružení neprovádí perzekuci na základě osobních názorů, a nehodlám osobně nic na tomto měnit, ani ve svém postoji ani v rámci sdružení, a to i přes skutečnost, že naši snahy o svobodu názoru, pluralitu názoru zneužívají naši kritici k našemu očerňování.

Vzhledem k tomu, že znám Lukáše Petříka od roku 2005 a slyšel jsem mnoho jeho projevů a četl jeho články, musím říci, že stejně jak uznávám právo na názor Lukáše Větrovce, uznávám právo na názor Lukáše Petříka nebo Romana Jocha a nehodlám je očerňovat jen pro jejich názor, ale kriticky s nim polemizovat.

Pevně věřím, že islám je o osobní svobodě a nesouhlasím s názorem některých muslimů a jejich výkladem Koránu o nesouladu islámu s demokracií, univerzálními lidskými právy a sekulární společností. Mnohokrát jsem čelil já i naše sdružení útoku některých konzervativně orientovaných muslimů kvůli tomuto přesvědčení a nikdy jsem se ho nebál projevit, ať již šlo o demonstraci před saúdskoarabskou ambasádou, dopisem se žádostí o milost pro odsouzenou ženu za údajně cizoložství v Íránu apod.

Také názory Lukáše Větrovce na politiku vlády USA a státu Izrael jsou v naši komunitě známy, my se ale za lidi respektující různost názoru neprohlašujeme, my se právo na různost názoru snažíme dodržovat co nejvíce to jde. Proto jsem, i přes nesouhlas s jeho názory, Lukáše Větrovce doporučil jako účastníka grantu ministerstva zahraničí USA, kdy v rámci grantu strávil 3 týdny mezi americkými muslimy a seznámil se s jejich problémy, strastmi a úspěchy. Stejně tak jsem se veřejně postavil za právo státu Izrael na existenci.

Svoboda názoru, pluralita, demokracie totiž nesměji zůstat pojmy a zbožňovanými modlami bez praktikováni, ale musí se žít a bránit i za cenu rizika očernění těmi, kteří dnes šíří islamofobii.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 19.8. 2010