Novela zákoníku práce z dílny vládní koalice jde proti zaměstnancům

6. 8. 2010 / Zdeněk Škromach

Občané České republiky od nové vládní koalice očekávali především to, že bude řešit otázku vysoké nezaměstnanosti a stav české ekonomiky. Novela zákoníku práce, kterou chce Nečasův kabinet prosadit od začátku příštího roku, ale dokazuje, že vláda se vydává cestou právě opačnou.

Novela zákoníku práce, o které mluví ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, potrestá občany za to, že přijdou o práci, nebo sami dají výpověď. Postih státu tím, že zaměstnanec, který podá výpověď, nedostane podporu v nezaměstnanosti, nemá podle mého názoru obdoby. Jedná se vlastně o trest za to, že zaměstnanec hledá novou práci. Takové opatření nemá smysl ani význam.

Stejně tak odmítám další řetězení pracovních smluv na dobu určitou až na dobu 5 let. Je to zásadní nešvar, protože lidé například nedosáhnou na půjčky či nebudou moci plánovat rodinu. Podnikatelé tak přenáší vlastní riziko na zaměstnance, což není postup dopředu, ale spíš návrat do dob průmyslové revoluce.

Pokud chce vláda skutečně hledat řešení, měla by se zaměřit bezmála na 50 miliard Kč, které jsou v resortu ministerstva práce a sociálních věcí k dispozici z fondů Evropské unie. Tyto peníze, které svého času ministr práce Nečas nedokázal čerpat, mohou zajistit vznik nových pracovních příležitostí a podpořit českou ekonomiku. Vyzývám proto vládu a ministra Drábka, aby přestal trestat zaměstnance a využil peněz z Evropské unie a tím podpořil možnosti zaměstnání.

Autor je poslancem a stínovým ministrem práce a sociálních věcí za ČSSD

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 6.8. 2010