Ministr práce: Kdo dá výpověď sám, nedostane podporu

6. 8. 2010 / Jindřich Bešťák

Pokud dá zaměstnanec výpověď sám, nedostane podporu v nezaměstnanosti, firmy budou moci řetězit smlouvy na dobu určitou po dobu pěti let místo dvou a počet hodin pro práci na dohodu se zvýší. To jsou hlavní body, které chce prosadit do konce roku ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).

An English version of this article is in CLICK HERE

Nad vítězným usměvem ministra práce J.Drábka na mě po přečtení pouhé zprávy ze serveru Seznam.cz dýchl jakýsi smradlavý závan a snad jsem ještě lépe pochopil, co Jan Keller i někteří západní sociologové myslí pod pojmem - neofeudalismus - viz kniha Jana Kellera - Teorie modernizace z roku 2007.

Autor zde např. na str. 173 uvádí: "Již při zběžném pohledu lze v současné době zahlédnout řadu rysů, jež nápadně připomínají poměry, za nichž se dařilo klasickému feudalismu. Zeslabování moci státu vytváří mocenské vakuum a v něm narůstá prostor pro zvýraznění vlivu soukromých subjektů moci... Stagnace středních vrstev vede k dualizaci společnosti na málo početnou privilegovanou elitu, která žije vysoce mobilně, a nižší vrstvy, jejichž život je mnohem více lokalizován. (resp. zatlačován do služebnémo průměru a daleko spíše podprůměru, pokud je vůbec o služby dotyčného pracovního subjektu/alias lidského zdroje na pomezí jakéhosi "neonevolnického" postavení vůbec zájem - poznámka JB).

Nenachází se snad (??) někde zde úhelný kámen toho, oč současné politické koalici de fakto jde (i když možná v těchto pojmech ani neuvažuje?).

Vezměme např. dnešní zprávu o tom, že ministr Radek John počítá v příštím roce s propouštěním i řadových policistů. Není tím jaksi, možná nechtěně, ale až nápadně ukázáno na tendenci, která je pro výše zmíněné procesy jakési postupné refeudalizace společnosti podstatná? - Totiž vytváření prostoru pro další rozhodující privátní subjekty, zde např. v oblasti "bezpečnosti", pro novopečené nadřazené elity? S tím bezpochyby souvisejí i další plánované kroky v oblasti zdravotnictví, penzijních reforem, školství ...etc.

Myslíte, že se v tomto názoru, který je zatím spíše určitým "impresionisticky" formulovaným pocitem z dnešního dění u nás (a nejen u nás), velice a zcela zásadně mýlím?

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 6.8. 2010