Kde je Člověk v tísni?

6. 6. 2010 / Zdeněk Jehlička

Záměrně nechám otázku vlastního izraelského útoku na konvoj s humanitární pomocí stranou. Myslím si totiž, že by měla být Izraeli dána možnost hájit své poněkud nejapné vysvětlení před mezinárodním soudem, kde by jistě došlo i na legálnost izraelské blokády Gazy a legitimnost okupace palestinských území jako takových.

Zajímá mne spíše téměř nulová reakce české lidskoprávní jindy tolik aktivní komunity.

Dovedeme si snad představit, že by k podobnému útoku došlo na konvoj vezoucí humanitární pomoc řekněme do Čečenska a někde na hranicích s Kavkazem by na něj zaútočila ruská ozbrojená komanda, několik členů konvoje postřílela, zbytek unesla kamsi do Ruska, kde by je okradla, lehce mučila a následně vyhostila, a nevyvolalo to žádnou reakci Člověka v tísni, Václava Havla či pana Štětiny?

Jak se zdá, jindy tolik nedělitelná lidská práva jsou v případě poslední krize kolem Izraele najednou lehce dělitelná, oběti nemají stejnou váhu a celá lidskoprávní agenda se z tohoto pohledu scvrkává na agendu o nic víc než politickou.

Tragikomická je v této věci již tradičně Česká televize, která celou událost tak dlouho relativizovala, bagatelizovala a manipulovala, až se jí samotné začala bezprostředně týkat.

Teprve když byli izraelskou stranou zadrženi a vyhoštěni dva její novináři, začala chabě jednat. Místo toho, aby se však k problému aktivně postavila, vedla řekněme kritický rozhovor s izraelským velvyslancem, jak se k tomu mají její kolegové v zahraničí, zmohla se na pouhou plačtivou supliku k českému ministru zahraničních věcí. České televizi je nejspíš třeba připomenout, že tak jak se izraelská strana zachovala k jejím dvěma novinářům, tak se nejspíš běžně chová k podezřelým novinářům a propalestinským aktivistům na svém území a jestliže se takto chová k novinářům a aktivistům, jak se asi může chovat k Palestincům samotným? Milá Česká televize, zde máš téma na odvážnou investigativní žurnalistiku.

Mám však obavu, že se takové odvahy ani u našich oficiálních lidskoprávních aktivistů ani u České televize nedožiji.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 4.6. 2010