Za všechno můžou penzisti?

3. 6. 2010 / Václav Novotný

Škoda, že autor článku si nedá práci s matematikou, nezačne přemýšlet, zda náhodou někdo nepoužívá peníze na důchody k uskutečnění vojenských akcí, válečnému konfliktu a zabíjení lidí. Svět se pohybuje v prapodivné fázi, kdy k tvrzením není zapotřebí jediný faktický údaj. Napadneme Irák (že by to bylo zadarmo?), jsou tam zbraně hromadného ničení. To úplně stačilo. Prodáme všechny památky Řecka, aby bylo na nenáviděné důchodce (mimochodem v aukcích se prodávají umělecká díla za miliony a zajisté jsou tyto peníze podloženy i odvodem na důchodové zabezpečení ) . Co je zamlčováno? Kolem čeho se chodí jako kolem horké kaše? Můžeme si odpovědět na otázky:

  • kolik si ti, co odcházejí do důchodu na svůj důchod odvodem do státní kasy našetřili?
  • kolik těchto šetřících pracujících bylo a jaká část z těchto úspor uložených u státu byla vyplacena rodičům šetřících?
  • kolik bylo vlastně odvedeno do státní kasy na důchody od roku 1989 a kolik na důchodce vyplaceno?
  • o kolik finančních prostředků v odvodu do důchodového fondu stát přichází šedou ekonomikou?
  • kolik občanů je zaměstnáváno na prapodivné smlouvy, které poškozují objem částky, která je určena na důchodové zabezpečení?

Demografické studie dokážou přibližně ukázat, jaký bude vývoj v budoucích letech. V letošním roce to bylo 100 000 prvovoličů, potenciálních zdrojů příjmů do důchodového zabezpečení. Bohužel, ekonomika v rukou mafiánů a zlodějů problém demografického vývoje neřeší.

Kolik stát nasázel do rozkradených bank? Kolik stát nasázel do předražených zakázek a jak se toto předražení projevilo na příjmu do důchodového zabezpečení? Kolik stát nasázel do zbrojení, účasti ve válkách, nevýhodných zbrojních zakázek?

Z čeho tyto zlodějny byly uhrazeny? Z jakých rezev, v jakém objemu?

Nelze za řešení pokládat snížení důchodů na polovinu, aniž by nebyla známa fakta o tom, jak se hospodařilo s částkami na důchody, kolik bylo zlodějnami prohospodařeno. Proč se pomocná novinářská elita nezeptá, kolik bylo vládními úředníky rozkradeno, nebo umožněno rozkrást část finančních prostředků státní kasy. U koho tyto peníze skončily? Vedou se tabulky nejbohatších lidí, nevedou se tabulky největších zlodějů. Je to "smrt zdravého rozumu" u řady voličů, když nevidí, jak zloděj křičí, důchodci, nejsou na vás peníze. V jakých funkcích byl například Kalousek, jaké byly výsledky jeho práce?

Novotný Václav

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 3.6. 2010