Národ masochistů... nebo idiotů?

30. 5. 2010 / Jindřich Kalous

Dítěti obvykle stačí jen lehce se dotknout rozpálených kamen, aby si nadosmrti pamatovalo, že to nebyl dobrý nápad. V tomto kontextu se čeští voliči zachovali podobně, jako kdyby to dítě se zájmem pozorovalo, jak se mu ručička na rozžhaveném plátu škvaří na uhel. S nadšením si podkopli už tak chátrající pilíře držící pohromadě poslední funkční zbytky sociálního státu. Zřejmě dospěli k závěru, že už ho v životě nebudou potřebovat. Budiž, dobře jim tak. Až jim to před příštími volbami dojde, lze očekávat, že spíš než do oranžova nebo červena budou volit do hněda. A zase jim to bude patřit.

Optimističtější alternativou by mohlo být pokračování praktické politiky, provozované jinými prostředky než volbami, v ulicích, squatech, ghettech a fabrikách. Ale to opravdu předpokládá, že významná část národa - včetně těch nadmíru užitečných idiotů volících produkty zákulisních dohod špiček ODS a loutkovodičů jednoho restituovaného knížete a jistého bývalého laureáta vyznamenání ÚV SSM - bude nejdřív čtyři roky rýt držkama v bahně.

Tož tedy vítejte, voliči TOP 09 a VV, v Portoriku střední Evropy, v báječném novém světě bez Zákoníku práce a odborů, s placenou veterinární zdravotní péčí pro dolních 10 miliónů, s důchody mizejícími v černých děrách povinně soukromých fondů a se školným placeným počínaje od mateřských škol.

S námi ostatními se těším na shledanou v lepších časech - tedy jestli se dožijeme...

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 28.5. 2010