Nechceme zasahovat do voleb neseriozními daty

18. 5. 2010 / Michal Škop

Rád bych dodal jenom poznámku ke článku "Čeští voliči hodlají hlasovat podle svých předsudků, ne podle toho, co skutečně chtějí". Ač s nadpisem i závěrem souhlasím (je to de facto shrnutí důležitého důvodu, proč vůbec KohoVolit.eu děláme), uvedené argumenty nejsou moc korektní. Ta data jsou velmi nereprezentativní a proto je my úmyslně nezveřejňujeme, možná to uděláme po volbách jako zajímavost. Pořád jsme na několika málo % voličů se všemi našimi testy dohromady, což sice může být rozhodující v současné době nerozhodných voleb, ale pořád to není moc.

Je zde třeba chápat rozdíl - pro jednotlivého člověka, který se chce ve volbách co nejlépe rozhodnout dle fakt, doporučuji naše testy jako to nejlepší, co může udělat. Ať si nejprve zkusí "inventuru". V ní si pro sebe vyřadí strany, které vůbec nehlasovaly dle něj - "nezastupovaly ho minule, není důvod očekávat, že najednou začnou". Potom ať si zkusí "předvolební test" a dle výsledků se zařídí dle sebe - je pro něj únosné hlasovat pro neparlamentní stranu? nechce z nějakého důvodu hlasovat pro stranu X? Atd.. Pokud mu to přijde důležité, může se ještě podívat na aktivitu, loyalitu poslanců/senátora. (A zde snad jen jako dodatek - zdrojové IP adresy neukládáme, test je skutečně anonymní, ani my sami nemáme žádnou šanci k vyplněnému testu přiřadit IP/člověka).

Na druhou stranu přehled toho, kolik lidí jak v testech hlasovalo, nejsou relevantní fakta - je to na úrovni těch podivných "studentských voleb" ještě podivněji přepočítaných, či "průzkumů veřejného mínění" SANEPu. Tomu všemu by se, dle mě, měla seriozní média vyhnout.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 18.5. 2010