Finanční balík EU zachrání euro, k odstranění dluhu a obnově růstu nepřispěje

11. 5. 2010

Analytici však varují, že mimořádný záchranný balík se nijak netýká problému rostoucího veřejného dluhu evropských zemí - a dokonce ho může ještě zhoršit.

Miliardy eur vynaložených Bruselem na zastavení finanční paniky zmrazily v pondělí pokles eura a vyslaly po mnoha týdnech přešlapování na místě trhům jasný signál o tom, že existuje politická vůle bránit projekt společné měny. Finanční injekce však zřejmě nepostačí k napravení dysfunkcí v samotném jádru měnové unie: Vlády dosud mohou nekontrolovaně utrácet a výsledek přitom dopadne i na jejich partnery.

60 miliard v rámci stávajících programů a 440 miliard eur nových půjček, plus 250 miliard od Mezinárodního měnového fondu schválených v pondělí 10. května, způsobilo prudký vzestup eura ze 14 měsíčního minima 1,25 dolaru, kde se nacházelo v pátek, na hladinu přesahující 1,30 dolaru. Krize v eurozóně způsobená dluhy některých zemí a rozšířením poklesu hodnocení ratingových agentur z Řecka na další členy eurozóny spustila finanční paniku podobného druhu jako pád americké banky Lehman Brothers v roce 2008. Panika nyní bezprostředně nehrozí; vešlo mj. ve známost, že americký FED se bude angažovat proti poklesu eura, který ohrožoval americký export, a půjčí na tyto účely Evropské centrální bance. (Tj. půjčí jí na komerční úrok dolary, které USA tisknou na běžícím páse a jimiž je americká ekonomika už více než saturována - KD.)

Analytici však varují, že mimořádný záchranný balík se nijak netýká problému rostoucího veřejného dluhu evropských zemí - a dokonce ho může ještě zhoršit. Pouze dočasně odstraní bezprostřední následky růstu dluhu, jeho příčiny - na prvním místě ignorování pravidel eurozóny pro maximální velikost veřejného dluhu - však působí nadále. Hovoří se teď o potřebě větší finanční disciplíny členských zemí a společné "ekonomické vlády", avšak podle některých analytiků je to bez současného prohloubení politické integrace, kterému je ze strany řady zemí kladen značný odpor, v zásadě vyloučeno.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 11.5. 2010