Topografie teroru v Berlíně

10. 5. 2010 / Richard Seemann

Německý spolkový prezident Horst Köhler a berlínský vrchní starosta Klaus Wowereit otevřeli dokumentační centrum nacionálního socialismu nazvaného "Topografie teroru". "Po prvé po 65 letech od konce druhé světové války bylo tak v Německu přímo na místě činu proti lidskosti otevřeno ústřední muzeum. Žádné jiné místo nebylo tak spojeno se zločiny nacionálního socialismu," konstatoval ve svém projevu Köhler. Stalo se tak po 17 letech, kdy byly zahájeny práce na tomto projektu, jehož smyslem je ukázat, že po zkušenostech s nacistickými zločiny není svoboda, lidská důstojnost, tolerance a demokracie samozřejmostí. Podle nejvyššího představitele Německa musí být současně zachována historická odpovědnost země za tuto éru. Jeho projevu předcházelo interview spolkové kancléřky Angely Merkelové k výročí konce války. Varovala v něm před nebezpečím štvaní proti cizincům. "Antisemitismus již jen v náznaku musíme potírat, protože jde o celospolečenské téma," prohlásila v rozhovoru se "Süddeutschen Zeitung".

Od minulého pátku tak na území, kde byly soustředěny hlavní nástroje útlaku Třetí říše, bylo tak pro veřejnost otevřeno dokumentační centrum teroru. V letech 1933 až 1945 zde byla nejdůležitější centrála nacistického teroru, kde kromě tajného státního policejního úřadu sídlilo říšské vedení SS a během druhé světové války Říšský bezpečnostní úřad. Zde plánoval Reinhard Heydrich a Heinrich Himmler vraždy šesti milionů Židů a více než l5 000 lidí bylo v jeho sklepeních vyslýcháno a mučeno. Zde nacisté připravovali i likvidaci českého národa, který, jak prohlašovali, "nemá v Evropě co pohledávat".

Od roku 1987 byla tady sice instalována na otevřeném prostoru provizorní výstava pod názvem "Topografie teroru". Podle ředitele nadace Andrease Nachama bylo toto území "otevřenou ranou" města. Při otevření muzea zdůraznil, že nadace byla vedena snahou uchovat dokumentaci o této éře teroru. Podle návrhu architektky Ursuly Wilmsové byla na 4,5 hektarovém území v srdci německého hlavního města otevřena budova, která na 800 čtverečních metrech představuje historii pro dnešní generaci nepochopitelné éry teroru. Ve spodních částech budovy je umístěna knihovna s 27.000 mediálními jednotkami, místností pro pořádání seminářů a pro putovní výstavy. Současně byla přepracována současná výstava na volném prostoru, kterou již nyní zhlédlo ročně na půl milionu návštěvníků Berlína. Stala se tak nejnavštěvovanějším místem hlavního města Německa.

Otevřené muzeum má za sebou dlouhou cestu k jeho realizaci. Na projekt musela být třikrát vypsána soutěž. V roce 1993 obdržel švýcarský architekt Peter Zumthor schválení projektu. Vzhledem k technickým problémům a rostoucím nákladům na jeho výstavbu byl pozastaven, když bylo již prostavěno na 15 milionů euro. Druhý návrh Wilmsové a architekta Heinze Hallmanna poté stál dalších 26 milionů euro. Konečný třetí návrh z roku 2006 vyhrála opět Ursula Wilmsová spolu s berlínskou projektovou kanceláří Heinle, Fischer a partneři, spolu s cášským architektem profesorem Heinzem W. Hallmannem. Těm se konečně podařilo dostavět toto dokumentační centrum, které patří v Berlíně mezi nejdůležitější instituce, připomínající temnou éru nacionálního socialismu. Autenticky informuje o této centrále nacistického policejního státu a odhaluje v evropských dimenzích jeho protilidskou tvář. Návštěvníci německého hlavního města tak mají možnost bezplatně jej navštívit denně od 10 do 20 hodin kromě 24. a 31.12 a 1.1. a pokud chtějí vysvětlující doprovod, musí si jej domluvit nejlépe E-mailem ausstellung@topographie.de.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 10.5. 2010