Plány bolševika zhatí - demokrati mádlovatí...

2. 5. 2010 / Karel Dolejší

Jiří Mádl, jeden z herců vystupujících v kontroverzním antigerontickém a protilevicovém videu Přemluv bábu!, během diskuse se čtenáři serveru Novinky.cz o svém angažmá v tomto klipu řekl:

"Těžíme tak z demokracie, kterou vy svou volbou, podle nás, můžete ohrozit... Otázka zní, kdo má právo se k politice vyjadřovat? Myslím, že právo mají všichni, kterých se politika týká. Máte-li názor opačný, žijete ve špatné době a ve špatném režimu. V režimu, který se my snažíme chránit..."

Překlad Mádlova výroku do běžné češtiny:

"V demokracii panuje svoboda projevu, ale naše projevy jsou svobodnější než ty vaše. Když my požadujeme, abyste byli umlčeni, činíme tak kvůli legitimní péči o demokracii (poněvadž máte názory, s nimiž byste měli žít v nějaké jiné době a jiném režimu). Když ale vy symetricky požadujete, abychom byli zticha, ohrožujete demokracii. Co je demokracie, to tady určujeme my."

Pozn. JČ: Jiří Mádl dělá typickou chybu některých příslušníků české postkomunistické "pravice". Domnívá se, že jen názory jeho a jeho politických kamarádů zosobňují demokracii. To je ovšem spíš myšlení bolševické: Charakteristickou demokracie je, že v ní smějí být vyjadřovány všechny názory, i ty, s nimiž nesouhlasíme a zdají se nám nepřijatelné a odporné. Právě to demokracii posiluje, nikoliv ohrožuje.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 30.4. 2010