"Ó podzime, tak dlouze tvé housle lkají... mrkev je uvařená, opakuji..."

16. 4. 2010 / Karel Košťál

Reakce na článek Tomáše Krčka "Co se děje?"

4. června 1944 BBC vysílala jako heslo francouzskému hnutí odporu, že dlouho očekávaná spojenecká invaze se uskuteční do 48 hodin, začátek známé Verlainovy básně Podzimní píseň: "Les sanglots longs des violons de l'automne...". 5. června pak druhou část: "Blessent mon coeur d'une langueur monotone". Povel pro francouzský odboj: invaze do 24 hodin.

Německa odposlouchávací stanice v Pas de Calais zprávu zachytila, a namísto "langueur", unylost, přepsala "longueur", zdlouhavost.

Následovala další pro Němce nepochopitelná zpráva: "Les carottes sont cuites, je répète...", "mrkev je uvařená, opakuji..." Němečtí překladatelé správně přeložili a vysvětlili, že to ve francouzštině znamená "je to v háji". Německé velitelství západní fronty v zámku v Saint-Germain-en-Laye (kde se narodil Ludvík XIV.) si to vysvětlilo tak, že spojenci mají problémy a že žádná invaze se nemůže bezprostředně uskutečnit, nad severní Francií bylo právě moc špatné počasí. Maršál Rommel se rozhodl pro dvoudenní návštěvu své rodiny nedaleko Ulmu. Francouzští partyzáni si to vysvětlili správně, horečně připravují trhaviny. V půlnoci začínají mosty v Normandii létat do povětří.  

  Co by se stalo, kdyby němečtí stratégové (dnes bychom řekli prognostici) si ve večerních hodinách 5 června 1944 správně vysvětlili smysl těchto dvou zdánlivě pomatených zpráv? Co by se stalo, kdyby maršál Rommel zůstal ve svém štábu? Výsledek invaze by to nijak neovlivnilo, ani šestatřicet Rommelů nemohlo zastavit vyloďování 15-20 bojových vozidel za minutu, které začíná 6 června v 6:30 ráno.

Chanson d'automne

Les sanglots longs
Des violons
De l'automne
Blessent mon coeur
D'une langueur
Monotone.
   
Tout suffocant
Et blême, quand
Sonne l'heure,
Je me souviens
Des jours anciens
Et je pleure,

Et je m'en vais
Au vent mauvais
Qui m'emporte    
Deçà, delà
Pareil à la
Feuille morte.

  Paul VERLAINE, Poèmes saturniens (1866)

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 16.4. 2010