Historici z ÚSTR děkují Senátu ČR

14. 4. 2010

tisková zpráva

Vážený pane předsedo Senátu PČR,

vážená paní místopředsedkyně, vážení páni místopředsedové, a především vážení členové senátního výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice,

přijměte prosím naše poděkování za včerejší možnost vystoupit na veřejném slyšení vašeho výboru k situaci v ÚSTR. Velmi si této možnosti vážíme a domníváme se, že jsme jí s kolegy využili v rámci pravidel slušnosti a demokratické diskuse. Oceňujeme závěrečné usnesení výboru, které jednomyslně konstatuje, že určité pravomoci leží pouze a jedině v rukou Rady ÚSTR. Jsme rovněž rádi, že tento v důležitém případě jednomyslný výbor v jiném případě neodsouhlasil zařazení projednávání "zrušení výběrového řízení" požadované peticí paní Pajerové a spol. na pořad senátního jednání.

Chtěli jsme na tomto veřejném slyšení ke zmíněné petici paní Pajerové a spol. č. 11/2010 vystoupit, protože tato petice podle toho, jak známe situaci v ÚSTR, naprosto nepodává plný, ba ani realitě odpovídající obraz skutečnosti. Snažili jsme se naším "Vyjádřením historiků a archivářů" i naší aktivní účastí na veřejném slyšení zabránit tomu, aby několik zhrzených příznivců neúspěšného kandidáta na funkci ředitele ÚSTR Pavla Žáčka znemožnilo či poškodilo naši další odbornou práci. Nechceme se totiž stát hračkou v rukou politiků, ani "rukojmím" několika aktivistických nespokojenců, kteří svým konáním dokazují, že pokládají ÚSTR víceméně za svůj majetek. Proto jsme se členům výboru předem ohlásili s naším vyjádřením, které vyzývá k respektování demokratických principů výběrového řízení a k zastavení "antipernesovské" kampaně. Děkujeme ještě jednou, že jsme náš názor mohli prezentovat.

Pevně doufáme, že ani další vývoj ÚSTR nebude pochroumán snahou některých politiků ovlivnit nezávislost regulérně zvolené Rady ÚSTR.

Připomínáme, že naše "Vyjádření historiků a archivářů" podepsala naprostá většina odborných pracovníků Ústavu pro studium totalitních režimů a Archivu bezpečnostních složek. Dosud, tedy za týden, toto "Vyjádření historiků a archivářů" podpořilo 119 lidí, obrátila se na nás i řada osobností mimo ÚSTR: podporu prohlášení vyjádřili například literární historik a překladatel Jindřich Pokorný, bývalá hlasatelka Svobodné Evropy Slávka Peroutková, galerista a bývalý politický vězeň Oskar Leo Krause, historici Miroslav Vaněk, František Bártík či Miloš Trapl...

S pozdravem

Zdeněk Hazdra, historik, vedoucí oddělení zkoumání doby nesvobody ÚSTR

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 14.4. 2010