Malíř Houkal a jeho syn na mizině

7. 4. 2010 / Josef Vít

Volby se blíží a pomalu se rozjíždí i volební kampaň. V sobotu mne zaujal celostránkový inzerát z dílny ODS. Tmavý pohled na staženou roletu provozovny fy Malířství Houkal a syn, na které je nápis "provozovna zrušena". Smutný pohled.

A hned dole je výrazný důvod, proč je provozovna zrušena -- "Jiřímu Paroubkovi je jedno, že vás vyšší daně přivedou na mizinu. ČSSD chce zvýšit daně a sociální odvody, protože potřebuje vaše peníze na svoje sliby."

A je to jasné -- Paroubek zvýší daně a statisíce Houkalů přijdou na mizinu. Smutná budoucnost našich řemeslníků a malých podnikatelů.

Ale nevím, jak na to ti geniální agenti s teplou vodou z ODS přišli. Podle zpráv z tisku chce ČSSD (ne Paroubek) zvýšit daně z příjmu z dvaceti na 40%. To není příjemné, ale nutné. Stát potřebuje obrovské množství peněz na stavbu silnic a jejich údržbu, na platy učitelů, úředníků, ale i policajtů. A mnoho dalšího.

Pokud vím, daně u nás jsou po zásahu ODS do daňového systému jedny z nejnižších v Evropě. Stejné daně jako my mají třeba Slováci nebo Lotyši. Na Slovensku s tím mají obrovské potíže a Lotyšsko je před bankrotem. ODS nás sice také straší bankrotem, ale po zvýšení daní se naše situace může jen vylepšit a ne zhoršit. Důkazem pro to je i daňový systém kancléře Erharda z padesátých let minulého století v Německu. Na to by mohli přijít i v ODS.

Takže panu Houkalovi se zvýší  daň z příjmu z 20 na 40%. Předpokládejme, že pan Houkal vydělal za měsíc 20 tisíc. Doteď platí 4000 na daních. Po vítězství socialistů a pokud se jim podaří zvýšit daně na 40% bude platit 8000 Kč. Zůstane mu stále 12000 čistého a to je víc než mají tisíce lidí u nás. Všichni ti zaměstnanci ve službách a tisíce dalších. Z 12 tisíc pan Houkal může klidně zaplatit 6 tisíc za byt, tisíc za elektriku a plyn a stále mu zbude dost peněz na živobytí. Tak žijí u nás miliony lidí.   Žádný důvod k bankrotu. Na mizinu by přišel, kdyby vydělal jen 10 tisíc měsíčně, ale to by už dávno nepodnikal a byl na sociálních dávkách.

Pravděpodobnější je, že pan Houkal má 10 zaměstnanců, kterým platí minimální mzdu a kterým možná bude muset mzdu zvýšit, aby po zaplacení daní a nájmu nechcípli hladem. To by bylo zlé, to by musel pan podnikatel místo v mercedesu jezdit jenom v octavii.

Možná bude muset i pár zaměstnanců propustit. Ale ani to nebude velká tragedie. Pokud budou jeho zaměstnanci chytří, dají se dohromady, založí družstvo a budou pracovat dál -- už bez pana podnikatele, který odčerpával většinu jimi vydělaných peněz pro svoji soukromou spotřebu. Možná, že nakonec bude muset pan Houkal vzít štětku a jít malovat sám. Ale ani to by nebyla tragedie.

Chtěl bych opravdu vědět, komu byla taková reklama určena. Asi úplným idiotům, kteří si neumějí spočítat to, co jsem uvedl nahoře. Že takoví volí ODS, je jasné. ODS volí bohatí lidé a pravicový lumpenproletariát. Je to stejný elektoriát, který přivedl Hitlera k moci. ODS hraje na strunu pravicových nacionalistů, házejících zápalné lahve na cikánská obydlí. Co jiného je jejich propaganda, hlásající, že příjemci sociálních dávek jsou lidé odmítající pracovat a štítící se práce. Tato propaganda je silně rasistická, neboť na jejím pozadí je buzení nenávisti k lidem jiné pleti. V ODS asi už neví, že všichni ti cikáni před dvaceti lety poctivě pracovali a rádi. Jako můj soused, který pracoval s krumpáčem na výkopech  za 6000 měsíčně, zatím co já jako inženýr jsem měl jen dva tisíce. A žili jsme spokojeně vedle sebe a nezáviděli jsme si.

ODS dále hlásá: "Máme řešení pro spravedlivé daně."  Spravedlivé daně podle receptů ODS známe -- snižování daní z příjmu pro bohaté a zvyšování HDP pro chudé. Paní ze supermarketu s platem 12 tisíc, milionář  - oba si koupí rohlík a zaplatí stejnou daň. Vždyť je to tak spravedlivé, každý tak platí podle toho, kolik spotřebuje.

Ale ODS je realistická : "Zabráníme zvýšení daní, ale bez vašeho hlasu to nepůjde." Opravdu bez našeho hlasu to nepůjde. Uvidíme, kolik je u nás bohatých a kolik idiotů, kteří neumějí počítat a skáčou na všechno, co jim ODS, Top 09 a další slibují.  Tyto volby budou i o inteligenci tohoto národa.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 7.4. 2010