Rusko možná v létě oficiálně představí nový "supertank" T-95. Bude mu k něčemu dobrý?

31. 3. 2010 / Karel Dolejší

Nový ruský hlavní bojový tank (Main Battle Tank, MBT) T-95 by mohl být vystaven na letním zbrojařském veletrhu Russian Expo Arms 2010 v Nižném Tagilu, prohlásil zástupce podniku Uralvagonzavod, která tank pod prototypovým označením Objekt 195 vyvíjí a patrně bude i vyrábět. Vývoj nového tanku byl zahájen počátkem 90. let (původně Objekt 292, viz snímek níže) a podle neoficiálních zdrojů má mít větší palebnou sílu, manévrovatelnost a pancéřovou ochranu než stávající T-90 nebo srovnatelné zahraniční modely. Rusko by se mělo stát první zemí na světě, která zavede do výzbroje tank 5. poválečné generace.

V exkluzívním rozhovoru pro agenturu RIA Novosti generální ředitel Uralvagonzavodu Oleg Sijenko oznámil, že pokud "vláda dá zelenou", nový tank by mohl být představen veřejnosti již za několik měsíců. "Nemohu zveřejnit charakteristiky tanku, ale mohu vás ujistit, že jsme splnili všechny požadavky armády," řekl.

Nový tank by měl vážit kolem 55 tun a jeho maximální rychlost (v nezpevněném terénu?) se má údajně pohybovat kolem 50-65 kilometrů v hodině. Mohl by být vybaven novým kanónem ráže 152 milimetrů, což je o více než 25% větší ráže než mají západní tanky (jejich zdaleka nejrozšířenější výzbroj představuje 120 mm kanón Rheinmetall L/55) schopným vystřelovat protitankové řízené střely (PTŘS) na vzdálenost 6 000 - 7 000 metrů, kdy by konkurenční tanky měly být ještě daleko mimo svůj účinný dostřel. Stávající tank T-90, v zásadě modernizace typu T-72B, však zůstane páteřním modelem až do roku 2025.

Rusko v současnosti vyrábí tanky T-90 tempem přes 100 kusů ročně a plánuje do výzbroje zařadit přinejmenším 1 500 tanků. V současnosti má celkem ve výzbroji podle různých odhadů 7 000 - 8 000 tanků a plánuje celkový počet těchto zbraní výrazně snižovat. T-90 v hlavních parametrech za západními tanky zaostávají, jediným plus je použití řízených protitankových střel velkého dosahu, podobně jako u T-95.

Nejmodernějším západním tankem je v současnosti francouzský Leclerc; jak dopadne jeho srovnání s T-95 zatím není jasné. Mnozí odborníci však poukazují na to, že prosté porovnávání parametrů tanků je v současnosti vzhledem k doktrínám typu Air-Land Battle zavádějící, protože dominující protitankovou zbraní už jsou ve skutečnosti bitevní vrtulníky, jako například americký AH-64D Apache.

Podrobnosti o možné prezentaci T-95 v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 31.3. 2010