Ukrajina obrací list

5. 3. 2010 / Karel Klimša

Oranžová na Ukrajině doblikala a definitivně zhasla. Po Viktoru Juščenkovi, který v 1. kole prezidentských voleb získal výmluvných 5 % hlasů a skončil hluboko v poli poražených, odchází z postu premiérky i druhý symbol tzv. oranžové revoluce Julie Tymošenková. Poté, co předseda parlamentu V. Lytvyn v úterý oznámil rozpad dosavadní vládní koalice ("Koalice Bloku J.Tymošenkové, Naší Ukrajiny -- Lidové sebeobrany a Bloku V.Lytvyna dnešním dnem přestala existovat", řekl), ve středu 4. března Verchovna rada většinou 243 hlasů ze 450 odhlasovala nedůvěru vládě J. Tymošenkové.

Pro vyslovení nedůvěry hlasovalo 172 poslanců Janukovyčovy Strany regionů, 27 poslanců Symonenkovy KPU, 19 z Bloku V. Lytvyna a také 15 z Juščenkovy Naší Ukrajiny, 7 z Bloku J.Tymošenkové a 3 nezařazení. To dává i základní obrysy pro možné vytvoření nové parlamentní většiny. Tu, podle ukrajinské ústavy, musí ustavit do 30 dnů a dalších 30 dnů běží na sestavení nového kabinetu. Pokud by jednání nevedla k úspěchu, má prezident právo rozpustit parlament a vypsat nové volby. Politologové se přiklánějí k názoru, že většinová parlamentní koalice bude ustavena a dojde ke shodě i na jménu premiéra a složení nové vlády. Vadim Karasev, ředitel kyjevského Institutu globálních strategií soudí, že "politikové udělají vše, aby se vyhnuli předčasným volbám. Myslím, že do konce března a možná i dříve budeme mít nový kabinet". Také Michail Pogrebinskij z Centra politických studií očekává, že "vůle dohodnout se bude veliká" a předpokládá i velkou vstřícnost Juščenkovy Naší Ukrajiny. Optimisticky se tváří i představitelé většiny frakcí.

Prezident Viktor Janukovyč, jehož inaugurace proběhla 25. února za účasti představitelů stovky zemí, vyzval parlamentní frakce k urychleným a konstruktivním jednáním. "První a hlavní úkol dneška je sestavit většinovou koalici ve Verchovnoj radě. Nekladu frakcím žádné předběžné podmínky. Byl bych rád,kdyby se v nejbližších dnech dokázaly samy dohodnout, vytvořit koalici a předložit návrh na premiéra a vládu. Najděte politickou vůli a dohodněte se. Ukrajina to potřebuje. Potřebujeme řešit problémy hospodářské krize, řešit problémy občanů a kráčet dopředu. Politická nestabilita není to, co země potřebuje, co zemi pomáhá. Je třeba předejít předčasným volbám", řekl prezident Janukovyč na setkání s lídry parlamentních frakcí a vedením parlamentu po středečním zasedání.

Ukrajinci si už dlouho před volbami a také mezi prvním a druhým kolem voleb kladli na mnoho způsobů otázku: Co bude, až nebude? Co bude, až bude? Co bude, až skončí prozápadní a antiruský Viktor Juščenko? A co bude, až přijde Viktor Janukovyč, který představuje hlavně východní, rusky mluvící část Ukrajiny? Co zbude z jeho předvolebních slibů? Zda na ně rychle zapomene anebo je bude krok za krokem naplňovat. Sjednocovat zemi, nejitřit problémy a hlavně řešit to, co Ukrajinu a Ukrajince nejvíce pálí. Hlavní otázka, která zajímá naprostou většinu Ukrajinců, nalevo i napravo od Dněpru, je: Kdy už bude líp? Kdy už "budět normalno?" A kdy už "normalno" nebude "špatně"?

První kroky nového prezidenta dávají zárodky naděje, že by to mohlo jít k lepšímu. V centru jeho zájmu je stabilizace země a důraz na řešení sociálních a ekonomických problémů. Dnes probíhá jeho oficiální návštěva v Moskvě. Očekává se jeho setkání s prezidentem D. Medveděvem a premiérem V. Putinem. Mohl by to být začátek nových, lepších vztahů s nejbližším sousedem, se kterým ho pojí tisíce vazeb a tisíce dobrých důvodů, aby žili ve shodě a dobrém sousedství. Neopouštěj staré známé pro nové, zpívá se v populární Svěrákově písničce. Tato moudrost určitě platí i pro ukrajinsko-ruské vztahy.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 5.3. 2010