Reuters: Výsledkem dnešního summitu EU bude patrně jen politické prohlášení ve prospěch Řecka

11. 2. 2010

KD│ Očekává se, že lídři evropské sedmadvacítky dnes položí základ pro pomoc Řecku; ale konkrétní detaily programů, které budou zřejmě podmíněny masivními úsporami na řecké straně, dnes očekávat nelze. Hlavní slovo při definování pomoci patrně budou mít Německo a Francie (řecký premiér se podle AP před dnešním summitem s představiteli obou zemí krátce sešel - KD). EU dnes vyšle politický signál - ale struktura, velikost a konkrétní podmínky pomoci zůstanou pravděpodobně neformulovány až do setkání ministrů financí, k němuž dojde příští týden, tvrdí s odvoláním na zdroje uvnitř EU ve zprávě pro Reuters Jan Strupczewski a Julien Toyer.

Podle posledních zpráv bude řecká otázka probírána během oběda s prezidentem Evropské centrální banky Jeanem-Claudem Trichetem; poté se očekává veřejné prohlášení.

Později odpoledne má v Bruselu proběhnout dvojstranné jednání německé a francouzské delegace, z nějž by kromě politického prohlášení mohly vzejít některé detaily ohledně dohody o pomoci Řecku. Reuters s odvoláním na nejmenovaného německého europoslance hovoří o možnosti, že by Německo přes státem vlastněnou banku nakoupilo řecké dluhopisy a zajistilo tak financování krátkodobých pohledávek spojených s dluhem. Alternativou je poskytnutí přímé rozpočtové pomoci předčasným uvolněním pomoci ze strukturálních fondů EU či nějakého jiného mechanismu - zahrnovalo by to ovšem na řecké straně "strukturální přizpůsobení" v tom stylu, jaké obvykle vyžaduje Mezinárodní měnový fond. To by téměř jistě vedlo k dalším sociálním nepokojům v zemi, kde nezaměstnanost dosahuje takřka 20% a odbory již nyní hrozí masivními stávkami.

Více informací v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 11.2. 2010