Summitu EU dominuje řecká otázka

11. 2. 2010

KD│ Otázka, jak omezit dopad problému řeckého dluhu a z něj plynoucí tlaky na euro, zastiňuje dnešní summit EU v Bruselu, i když oficiálně vůbec není na programu. Lídři sedmadvacítky jsou pod tlakem, aby vydali finančním trhům jasný signál, že řecká rozpočtová krize neskončí destabilizací eura. Pravidla eurozóny přitom společnou pomoc Řecku výslovně zakazují, takže by se muselo jednat o samostatné iniciativy jednotlivých hospodářsky silných členských zemí, informuje BBC.

Jde o první test pro předsedu Evropské rady Hermana Van Rompuye. Ten si přeje, aby se dnešní summit kromě Řecka věnoval především návrhu na novou strategii tvorby pracovních míst a podpory ekonomického růstu v příští dekádě, jež má nahradit Lisabonskou strategii. Dalšími programovými body summitu je globální změna klimatu a pomoc Haiti.

Další evropské země s vysokým deficitem, jako Portugalsko a Španělsko, by byly v případě, že se problém řeckého dluhu nepodaří stabilizovat, ohroženy jeho šířením. Postavení řecké vlády během rozhovorů, před nimiž oficiálně žádala pouze o "podporu", není dobré vzhledem ke stávkové vlně, jež reaguje na její plán úspor zahrnující zmrazení mezd ve veřejném sektoru, zvýšení věkové hranice pro odchod do starobního důchodu a zrušení možnosti žádat o důchod předčasný.

Řecký deficit podle oficiálních údajů aktuálně dosahuje 12.7%, což je více čtyřnásobek toho, co dovolují pravidla eurozóny. Dluh činí zhruba 300 miliard euro a vláda odhaduje, že bude muset letos sehnat dodatečných 53 miliard euro, aby dokázala vyjít do konce roku.

Finanční trhy zůstávají ohledně řecké schopnosti splácet dluhy skeptické, a spekuluje se, že se Unie chystá zemi zachránit. Hospodářsky silné země jako Německo by mohly pomoci odkoupením řeckého dluhu nebo poskytnutím garancí na půjčky. Evropská komise navíc může vyplatit plánovanou pomoc Řecku dříve než v ohlášeném termínu.

Případný řecký bankrot by obrovsky poškodil reputaci eurozóny, způsobil ztráty bankám, které jsou vlastníky řeckých obligací, poškodil by evropský export a spustil rapidní devalvaci eura, které zatím od prosince ztratilo zhruba 9% své hodnoty.

Více informací v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 11.2. 2010