Financial Times a xenofobni stereotypizace v ekonomii

11. 2. 2010 / Darina Martykánová

Španělský deník El País ve středu upozoril na to, jak Financial Times zcela změnilo pohled na program ekonomické reformy navržený španělskou vládou. (El País se opírá o analýzu redakčního komentáře, tedy názoru redakce, proto nejde kritiku smést poukazem na to, že Financial Times prostě poskytují tribunu k vyjádření protichůdných názorů).

První komentáře k novému plánu se nesly v duchu nebetyčných generalizací o jihoevropských vládách, které plýtvají a vše odkládají na zítřek (stereotypní -a v rámci fungování španělské společnosti zcela irrelevantní- "mañána", s nímž se ve zprávách o Španělsku často setkáváme i v českém tisku). Bez ohledu na velmi odlišné problémy jednotlivých zemí noviny analyzovaly země pokřtěné britskými ekonomy jako PIGS globálně, vytýkajíce jim hříchy, které jsou příznačné jen pro některé z nich.

Po návštěvě španělské místopředsedkyně vlády pro ekonomiku Eleny Salgado Financial Times obrátily a hlásají, že španělský plán je seriózní a že by se Španělé neměli dopustit chyby jednat příliš rychle (zatímco o pár dní dříve hlásaly, že Španělé, stejně jako ostatní jihoevropské vlády, nechávají na zítřek to, co měli řešit už před lety). Financial Times najednou opouštějí generalizace o PIGS a poukazují na to, že problémy španělské ekonomiky mají více společného s problémy ekonomiky britské než řecké.

ZDE

Důvěryhodnost ekonomických analytiků je (nebo by MĚLA BÝT) značně otřesena už jejich neschopnosti předvídat krizi a překonat zjednodušující vidění světa založené na pár otřepaných liberálních floskulích. Je však zajímavé poukázat i na jistou xenofobní stereotypizaci národních či regionálních ekonomik, kdy ekonomický úspěch či neúspěch některých zemí je brán jako samozřejmost, zatímco v případě jiných je vnímán jako podivná anomálie, podle kritérií, které se zakládají na předem dané představě, kterou mají určití ekonomové o určité zemi či o určité vládě. Dokonalým příkladem neúspěchu a směšnosti podobně stereotypizace byly nesplněné katastrofické komentáře a přepovědi poté, co v Brazílii vyhrál poprvé volby Lula da Silva či po nástupu k moci Eva Moralese v Bolívii. Obě země od té doby nepřestávají ekonomicky růst a Brazílie se stala jednou z vycházejících hvězd světové ekonomiky.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 11.2. 2010