Iráčtí povstalci hackersky pronikli do amerických bezpilotních bombardérů

18. 12. 2009

Do jedné z nejmodernějších amerických zbraní v konfliktu v Iráku, v Afghánistánu a v Pákistánu, amerických bezpilotních bombardérů, úspěšně pronikli povstalci pomocí softwaru, který se dá volně koupit na internetu za 26 dolarů.

Povstalci v Iráku stahovali živé videozáběry pořizované americkými bezpilotními letadly, které letadla posílala zpět do amerického velína, a podle nichž americká armáda určovala potenciální cíle k bombardování. Jeden americký činitel tvrdí, že hackerský úspěch povstalců byl zjištěn a napraven až v posledním roce.

Americká armáda zjistila, že iráčtí povstalci mají přístup k videozáběrům z jejich bezpilotních letadel teprve poté, co američtí vojáci nalezli koncem loňského roku a začátkem letošního roku na laptopu jednoho iráckého povstalce mnoho hodin těchto videozáznamů.

Iráčtí povstalci k stahování videí z amerických bezpilotních letadel používali programy jako je Skygrabber, které vyvinula jedna firma v Rusku za účelem stahování hudby a videa z internetu.

Americká bezpilotní letadla se stala jednou z nejdůležitějších součástí americké vojenské výzbroje. Za posledních pět let jejich užívání stouplo šestinásobně. Bezpilotní letadla jsou schopna být ve vzduchu nad podezřelými oblastmi a odpalovat střely proti údajným extremistům v Iráku, v Afghánistánu a v pohraničních oblastech Pákistánu.

Používání bezpilotních letadel v Pákistánu je zvlášť kontroverzní, částečně protože někteří Pákistánci to považují za americké narušování pákistánského vzdušného prostoru a také proto, že rakety z amerických bezpilotních letadel často usmrcují civilisty.

Potenciální problém s hackerským úspěchem povstalců zřejmě byl v tom, že povstalci dokázali z videí z bezpilotních letadel poznat, kde se připravuje útok.

Americký zdroj potvrdil tuto zprávu, kterou jako první přinesl Wall Street Journal, ale dodal, že kvalita videozáznamů získaných povstalci, byla určitě špatná, a tak těžko mohli z mlhavých záběrů určit, kde se připravuje útok.

Videozáznamy z bezpilotních letadel CIA jsou šifrované, videozáznamy z bezpilotních letadel americké armády šifrované nebyly. Pentagon si byl tohoto problému vědom léta, ale předpokládal, že povstalci nebudou mít technické znalosti, které jim umožní stahovat si tato vojenská videa.

Jeden činitel americké armády tvrdil, že problém už byl napraven a že jsou videozáznamy vysílané bezpilotními letadly nyní už šifrovány. Jiný konstatoval, že aktualizace videoprogramů není jednoduchá, protože se používá nejméně 600 bezpilotních letadel a tisíce pozemních stanic.

Spojené státy se údajně o tomto problému dověděly poprvé loni, kdy byly nalezeny videozáznamy z amerických bezpilotních letadel na laptopu jednoho šiitského extremisty v Iráku. Letos v létě našla americká armáda další laptopy s množstvím videozáznamů z amerických bezpilotních letadel.

Spojené státy obviňují Írán, že to celé zorganizoval. Není však vyloučeno, poznamenává britský list Guardian, že si Iráčani hledali počítačem vysílání fotbalu či jiné televizní vysílání a narazili při tom na videa z amerických bombardérů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 18.12. 2009