Velmi veselé Vánoce pod rovníkem

17. 12. 2009 / Josef Mikovec

Nestačila dokonce pouhá běžná vojenská policie, nasazena byla i jízdní policie a speciální jednotka, jak ji možná znáte z brazilských filmů. Proti zcela neškodným civilistům, povětšinou studentům, kteří zcela pokojně demonstrovali proti korupci a žádali impeachment guvernéra a viceguvernéra Federálního distriktu.

Demonstrace se odehrávala před budovou Úřadu guvernéra a policie se chovala krajně nepřiměřeně, to znamená brutálně. Abych předešel jistým nezvládnutelným intelektuálním reflexům, podotýkám: Rudé vlajky, které na záběrech můžete vidět nejsou komunistické, ale vládní strany PT.

Předák této strany, president Brazílie Luiz Inácio Lula da Silva, byl dokonce i GWB obletován a Obama jej označil poněkud divadelně za "nejpopulárnějšího muže planety". Koloratury tohoto druhu se sice pěkně poslouchají, ale těžko mají chtěný účinek. Jsou ovšem signálem a směrnicí pro společníky a služebnictvo. Guvernér a viceguvernér přísluší k Demokratické straně. Strana se původně jmenovala Partido da Frente Liberal, ale zase tak moc liberální není. Je potomkem či dědicem liberálnější frakce v oficiální politické straně vojenské diktatury, Aliança Renovadora Nacional (ARENA).

Demonstraci předcházelo "obsazení" budovy Cãmara Legislativa do DF, tj. legislativy Federálního distriktu ( DF) 2. prosince. Zde se studenti pozdrželi 6 dní a poté povětšinou byli policajty vynešeni.

Demonstraci rozehnanou musely samozřejmě následovat demonstrace další. První byla v prostoru autobusového nádraží - Rodovaria. Policia Militar byla zastoupena v nemalém počtu, ovšem jen pěší a s běžnou výzbrojí, až na skupinu s metrovými pendreky. V rušném nádraží by se těžko využil slzný pln a jízda. A po předchozí akci by to vedlo k nevítaným závěrům. Demonstrace proběhla bez problému. Pořadatelé dbali, aby průvod nebyl nasměrován k vládním budovám. A další den byla nová demonstrace ve stylu karnevalu. Masky, bubny, trubky, houkačky a figuríny guvernéra, viceguvernéra a předsedy Nejvyššího soudu. Kupodivu tentokráte žádna vlajka vládní strany, ale hodně žlutých vlajek levicové strany P-SOL - The Socialism and Freedom Party (Partido Socialismo e Liberdade) - Socialismus a svoboda. Sol také znamená slunce, proto ta žlutá barva a slunce jako symbol.

V příštích volbách uvidíme. Byl krásný letní, předvánoční den, podvečer a večer. Palmy, cikády, bubny a pochod demonstrantů v rytmu samby, štrůdl policistů, kameramanů a fotografů.

Skandování hesel a požadavků. A k tomu vánoční ozdoby na budovách a klasická i typická hudba z obchodního domu. A aby byl pokoj lidem dobré vůle na zemi...

"Arturo Valenzuela, náměstek Hillary Clintonové pro Latinskou Ameriku, navštíví ve dnech 13. až 18.prosince země tzv. Jižního kříže, tedy Brazílii, Argentinu, Uruguay, Paraguay a možná i Chile."

a Hillary Clintonová pronesla řeč svědčící o její značné kvalifikaci a péči o Latinskou Ameriku i lidstvo.

Pokoj lidem dobré vůle.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 17.12. 2009