Taky mě z ČR málem vyhostili

9. 12. 2009

Bohužel mám podobné zkušenosti s pražskou cizineckou policií jako autorka článku "Jak ze mě pražská Cizinecká policie málem udělala na deset let nežádoucí osobu", píše Vitalij Vodněv.

V roce 2000 jsem potřeboval změnit účel dlouhodobého pobytu ze sloučení rodiny na účel studium, jelikož sloučení rodiny jsem mohl mít podle tehdejšího zákona o cizincích jen do svých 18 let.

Narozeniny mám 12. září, v té době jsem studoval na střední škole ve třetím ročníku a povolený pobyt jsem měl do 7. září 2000. S dostatečným předstihem v červnu jsem přišel na cizineckou policii (na Olšanské) podat žádost o změnu účelu pobytu ze sloučení s rodinou na studium a na jeho základě požádat o další prodloužení pobytu na rok.

Kromě jiných dokladů jsem měl potvrzení o studiu za rok 1999/2000. Jenže tenkrát úřednice mi odmítla změnit účel pobytu na studium s odůvodněním, že mi přeci na dobu prázdnin nemůže dát účel studium, a pobyt mi tehdy neprodloužila. Řekla mi, ať přijdu na začátku září už s potvrzením o studiu na rok 2000/2001.

3. září jsem znova přišel na cizineckou policii (znova jsem musel vystát tu frontu). A co se stalo?! Úřednice (tentokrát již jiná) sotva když spatřila platnost mého povolení k pobytu (do 7. září), tak na mne vyhrkla, že o to žádám pozdě (dle zákona byl minimální předstih 14 dní do ukončení platnosti) a utíkala za svými dalšími dvěma kolegyněmi.

Pak už na mně vlítly tři rozjařené úřednice-policistky a začaly ječet, že jsem promarnil termín podání žádosti, tím pádem porušil zákon atd..., a že mě vystěhují na Ukrajinu (nevím co bych dělal na Ukrajině, když jsem občan Kazachstánu?!)!

Až se mi jim povedlo vysvětlil celou svou situaci (a to nebylo zrovna lehké), tak jedna z nich vytáhla z archivu mou složku a najednou zjistila, že moje složka už je na půl rozdělaná (mj. jako důkaz jim posloužily růžové desky :)). Potom mě poprosily nechat v kanceláři potřebné doklady a sednout se na chodbě venku. Cca po hodině čekání mi jedna úřednice přinesla prodloužené povolení k pobytu za účelem studia :)

Od roku 2003 už mam naštěstí trvalý pobyt a na cizineckou policii již taky chodit nemusím (i když cizinecká policie se přestěhovala do modernější budovy, myslím, že se ty poměry moc k lepšímu nezměnily)

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 9.12. 2009