Konopí - zázračný lék na všechno?

7. 12. 2009 / Bushka Bryndová

Z posledních výzkumů spojitosti kouření konopí a výskytu rakoviny vyplynula zajímavá fakta, která staví na hlavu argumenty proti užívání konopných drog. Jeho odpůrci totiž o zlé čarodějce marihuaně tvrdí, že způsobuje rakovinu, a právě proto je třeba ji občanům zakazovat a jednat s nimi jako se zločinci, pokud si dovolí tuto rostlinu sami pěstovat. Zjistilo se totiž, že dlouhodobé (10-20 let) kouření samotného konopí bez tabáku u uživatelů výrazně -- a to o 62% - snižuje riziko onemocnění rakovinou hlavy a krku (HNSCC). U krátkodobějších uživatelů, kteří pravidelně kouřili konopí alespoň jednou za týden či dva, se riziko snížilo o 48%. Dokonce i u těch, kteří kouřili konopí společně s tabákem, se mírně snížilo riziko těchto onemocnění. Zajímavé je, že toto riziko se snižovalo daleko více, pokud uživatelé začali kouřit konopí až po dosažení 20 let věku.V dnešní době, kdy se ukazuje, že pouhá necelá třetina české populace je zdravá, zatímco zbytek trpí chronickými nemocemi, je však takový postoj ke konopí přímo zločinem proti lidskosti.

Pozn. red. Reakce renomovaného lékaře na tento článek je zde: "Jak konopí ovlivňuje organismus, nelze jednoznačně říci"

Kouření konopí zřejmě vyvolává schizofrenii ZDE

Počátkem léta tohoto roku časopis Konoptikum uveřejnil řadu článků o konopném výtažku Kanaďana Ricka Simpsona, kterému se také říká "Fénixovy slzy". Je to preparát, který léčí většinu vážných chorob včetně rakoviny. Sama jsem si ho vyrobila a během pěti týdnů jsem si ověřovala jeho léčivý účinek. Výsledkem je mimo jiné i to, že jsem si za tu dobu vyléčila údajně neléčitelný chronický paradentózní zánět, zhubla jsem pět kilo a zlepšil se mi krevní oběh natolik, že mi už při sezení u počítače neotékají nohy a nebolí oči a mohu tedy psát i tento článek. A to jsem brala jen poloviční dávku výtažku, protože jsem neměla dost suroviny pro jeho přípravu.

Má to všechno totiž jen jeden háček - surovina pro tento lék je našimi zákony považovaná za nelegální. Jsem toho nejlepším důkazem sama, když mne vloni okresní soud v Táboře odsoudil ke 2 měsícům vězení (podmíněně) za její pěstování.

Člověk se musí ptát, při tom co se dnes již všechno ví o léčivých účincích konopí, proč je stále zakázané? Komu záleží na tom, aby byli lidé udržování ve špatném zdravotním stavu drahými a zdraví škodlivými léky?

Komu na tom záleží natolik, že ve jménu svých zisků a osobního prospěchu obětují své spoluobčany a nechají je umírat na choroby, které by se konopím daly buď zcela vyléčit, nebo kontrolovat natolik, aby nebránily normálnímu životu? A jak dlouho si to lidé nechají líbit?

Vědci se v poslední době už konečně shodují na tom, že u umírněného užívání konopí nebyly prokázané žádné vážnější negativní účinky na lidský organismus. Chceme-li se zeptat, proč je tedy konopí stále zakázané, musíme začít s otázkou, kdo jsou ti, kteří mají co získat z prohibice konopí?

Najdeme je především ve farmaceutickém průmyslu a mezi výrobci alkoholických nápojů -- právě ti často stojí za financováním proti-marihuanových kampaní. K nim pak můžeme počítat i některé státní struktury, které by v případě legalizace konopí ztratily vliv, nebo by se musely rozpočtově výrazně omezit. A samozřejmě neodpovědné politiky, kteří straší voliče marihuanovým nebezpečím, aby si získali jejich hlasy svým "neohroženým" postojem k tomuto problému. V neposlední řadě je to i organizovaný zločin, jehož zisky by legalizací konopí značně poklesly.

Co vše dokážou Fénixovy slzy?

Podle Ricka Simpsona konopný výtažek léčí všechny druhy rakoviny -- všude kde se jedná o zmutované buňky -- a celou řadu dalších vážných nemocí (často těch označovaných jako "civilizační" a postihujících většinou starší lidi). Mezi jinými se jedná o cukrovku, artritidu, chronické bolesti, zánětlivá a vředová onemocnění (včetně úplného vyléčení bércových vředů), roztroušenou sklerózu, kýlu, hemeroidy, migrénu, AIDS, infekce, spáleniny, problémová mateřská znaménka, má neuroprotektivní účinek, podstatně zmírňuje příznaky zeleného zákalu.

Začátek léčby výtažkem může doprovázet zrychlení srdečního tepu a snížení krevního tlaku. Léky na regulaci tlaku je při léčbě výtažkem obvykle nutno časem přestat užívat nebo snížit jejich dávku, protože se stanou zbytečnými. Dávky léků proti bolesti je po začátku léčby výtažkem obvykle možno snížit na polovinu s výhledem na jejich úplné odbourání.

Při léčbě výtažkem také dochází k regulaci tělesné váhy pacienta na "správnou" hodnotu -- u silně obézních pacientů se může jednat o úbytek v řádu desítek kilogramů. Nedrží při tom žádnou dietu, ale přísun kanabinoidů zlepší funkci metabolického systému natolik, že se tělo začne zbavovat přebytečného tuku.

Dávkování při vážných chorobách: dávka o velikosti půl rýžového zrnka 4x denně, po 4 dnech zdvojnásobit dávku na celé zrnko a opakovat po dalších 4 dnech tak dlouho, až pacient užívá 1 ml denně. Je nutno při tom dbát na to, aby pacientovi nevadil psychoaktivní účinek výtažku a přizpůsobovat tomu zvyšování dávky. Po ukončení léčby je třeba brát výtažek dál v udržovací dávce pouhých 6-10 ml výtažku ročně.

Předávkování výtažkem žádné velké škody nezpůsobí, protože obvykle navodí pouze hluboký spánek, který je sám o sobě součástí léčebného procesu. Z vlastní zkušenosti vím, že na začátku léčebné kúry výtažkem se člověk přibližně hodinu po jeho užití vetřením do dásní začne cítit ospalý, čemuž by se neměl bránit a na chvíli by se měl natáhnout a relaxovat. Tato denní ospalost po pár týdnech zmizí a zůstane jen dobrý spánek v noci.

Při léčbě rakoviny kůže Simpson doporučuje místní (topickou) léčbu přiložením náplasti s výtažkem. Po 3 dnech je třeba náplast vyměnit a postup opakovat. Rakovina je obvykle vyléčena do 3 týdnů a nevrací se. Výtažek smíchaný s mastí není podle něj pro léčbu kožních rakovinových projevů vhodný, ale osvědčuje se v rámci prevence jako prostředek k udržení stárnoucí pleti ve zdravé kondici. Pro léčbu rakoviny je třeba výtažek používat neředěný. Pro topickou léčbu lupénky se mu osvědčila tinktura vyrobená z výtažku rozpuštěného v alkoholu.

Při léčbě rakoviny plic Simpson doporučuje doplnit vnitřní užívání výtažku vaporizováním výtažku nebo konopí ve vaporizéru.

Konkrétní příklady léčby konopným výtažkem uváděné Rickem Simpsonem

Rick Simpson uvádí ve svém internetovém semináři (v angličtině bez českých titulků) následující případy, které jsem doplnila vlastní zkušeností s výtažkem.

Pacient s hemeroidy, které ho trápily dvacet let, se vyléčil po jediné aplikaci výtažku do řitního otvoru, další pacient se skoliózou páteře a silnými bolestmi přestal cítit bolest a mohl se hýbat jako nikdy předtím po pouhých pěti hodinách od užití výtažku. Z osobní zkušenosti mohu potvrdit, že při zánětu křečových žil již dvě hodiny od užití výtažku přestaly bolesti a po dvou dnech léčby byl zánět vyléčený.

Pacient s čerstvou cukrovkou -- po tříměsíčním užívání výtažku mu bez jakékoliv diety či jiných léků cukr v krvi klesl z 8,3 na 4,2. Podávání konopného výtažku dokáže zregenerovat i tak životně důležitý orgán jako slinivku břišní, a proto léčí i tuto nemoc.

Mnozí diabetici zjistili, že zhruba po 6 týdnech užívání výtažku již nepotřebovali brát léky či insulin, protože jejich slinivka začala opět správně fungovat. Sama mám cukrovku typu II. a mohu též potvrdit, že mi hodnoty cukru po 4 týdnech užívání výtažku silně poklesly a stabilizují se.

Pacientka, která 11 let trpěla revmatoidní artritidou, se zcela uzdravila po 9 týdnech léčby výtažkem (1 ml denně).

Zajímavý případ léčby pacienta s oboustrannou rakovinou plic a jejich funkcí omezenou na 70% -- dotyčný se během tří měsíců výtažkem úplně vyléčil, zatímco dál kouřil své dva balíčky cigaret denně. Rakovina zmizela a plíce mu fungovaly opět na 100%.

Sedmnáctiletá pacientka s terminální leukémií se zcela uzdravila již po pouhém měsíci léčby výtažkem. Za pouhých 31 dní se jí však do sebe podařilo dostat celých 43 gramů výtažku! Pacient s čerstvě diagnostikovanou rakovinou prostaty se vyléčil po dvou a půl měsících užívání výtažku.

Slavný badatel v oblasti dějin a využití konopí Jack Herer (70 let), který trpí následky mozkové mrtvice a těžkou cukrovkou s bércovými vředy, po 43 dnech užívání výtažku tvrdil, že se cítí neuvěřitelně lépe a každým dnem léčby se jeho zdravotní stav zlepšoval. Bohužel, jeho celkový zdravotní stav už nebyl v jeho věku nijak dobrý a zcela nedávno, 19. září, Herer dostal srdeční infarkt, který naštěstí přežil.

Proč je konopný výtažek tak účinný lék?

Téměř zázračnou účinnost konopí ve formě výtažku Simpson přisuzuje vysoké koncentraci v něm obsažených kanabinoidů. Kouření konopí v jointu nebo dýmce je nejméně efektivním způsobem jeho léčebného využití, protože se při něm využije jen malá část účinných látek. Mnohem výhodnější je používání vaporizéru, kde je možno dosáhnout až 80% účinnosti.

Kouření konopí však zdravotně pomáhá jen ve velmi omezeném rozsahu, a nedokáže zcela vyléčit jako výtažek. Je tomu tak proto, že kouřením do sebe nedostaneme dostatečně velkou dávku kanabinoidů, aby se mohl projevit jejich plný léčebný účinek. Je třeba si uvědomit, že k výrobě 1 ml výtažku, což je běžná denní dávka, je potřeba 9 gramů silného konopí o potenci kolem 20%, nebo 36 gramů běžného venku pěstovaného konopí, které obvykle dosahuje 5% THC. Takové množství však každodenně nevykouří ani JXD, i kdyby mu v tom pomáhaly jeho novomanželka a veverka Huli!

Podle mých osobních zkušeností s léčbou konopím má Simpson ohledně jeho kouření pravdu -- dokáže povznést náladu a ulevit akutním problémům s dýcháním, ale neléčí podstatu zdravotních problémů. Také jsem s ním zajedno v otázce přímé úměry koncentrace účinných látek a léčebného účinku. Jasně jsem ji zpozorovala při porovnání účinků mých konopných mastí (cca 0,2% THC) a extraktu z palic v konopném oleji (cca 2% THC), který je značně převyšuje. Ale ani ten se nemůže vyrovnat konopnému výtažku s minimálně 60% obsahem THC jako jsou Fénixovy slzy.

Simpson pro výrobu výtažku na léčbu rakoviny používá odrůdy konopí s obsahem 20% THC. Obsah THC a dalších kanabinoidů se liší odrůda od odrůdy a léčba různých nemocí vyžaduje jejich rozdílné koncentrace a kombinace.

Co o Fénixových slzách říká věda?

Většina dnešních vědců zabývajících se výzkumem kanabinoidů a jejich využitím ve farmaceutických společnostech se dopouští zásadního omylu v tom, že k léčení nemocí přistupuje dílčím způsobem. Pokoušejí se totiž léčit jen některé z projevů homeostatické nerovnováhy organismu prostřednictvím podání vybraných syntetických a pokud možno nepsychoaktivních kanabinoidů, místo aby se snažili dotyčný systém uvést do rovnovážného zdravého stavu pomocí přírodního mixu kanabinoidů obsažených v konopí.

Jeden z nejvýznamnějších vědců v oboru výzkumu léčebných účinků kanabinoidů, Dr. Robert Melamede z Coloradské university, však podporuje myšlenku léčby Fénixovými slzami Ricka Simpsona. Melamede se v současnosti také zabývá integrací termodynamiky systémů velmi vzdálených od rovnovážného stavu (Ilya Prigogin-- Nobelova cena za chemii 1977) s biologií života a zdraví.

Podle Melameda hrály endokanabinoidy klíčovou roli ve vývoji všech vyšších živočichů včetně člověka. Endokanabinoidový systém zastává postavení jakéhosi "globálního regulátora" a v našem těle zajišťuje správnou funkci celé řady životně důležitých systémů a orgánů tím, že je udržuje v rovnováze (homeostázi). Mezi jinými se jedná o systémy, jako jsou příjem potravy, trávení a vyměšování, rozmnožování, regulace a ochrana nervového systému, skeleto-muskulární, endokrinní a kardiovaskulární funkce, spalování tuků a cukrů, imunita. Tento regulační systém našemu organismu také pomáhá vyrovnávat se s fyziologickým, biochemickým i psychickým stresem, kterému je vystavován interakcí se svým okolím. Endokanabinoidy mají i pozitivní vliv na schopnost člověka učit se novým poznatkům a vyrovnávat se s nimi.

V dnešní době se lidé dožívají vyššího věku, takže v daleko větší míře umírají na choroby stáří než naši předci, které zabíjely především infekce. Náš imunitní systém se však nestačil dostatečně rychle přizpůsobit podmínkám života moderního člověka, kdy je ohrožení infekčními chorobami podstatně nižší. Výsledkem je, že jsme ohrožováni volnými radikály, které se s věkem v našem organismu akumulují v důsledku jeho nadměrně zánětlivých reakcí na patogeny.

Se stoupajícím věkem se proto zvyšuje počet zánětlivých onemocnění, která se stávají chronickými a vedou ke vzniku vážných chorob. V našem těle vytvořené endokanabinoidy, podobně jako exokanabinoidy získané z konopí, pomáhají vyrovnávat se jak s vlastní tvorbou volných radikálů, tak s jejich zvýšeným obsahem v životním prostředí. Melamede o tom říká, že endokanabinoidy jsou mazivem života, zatímco volné radikály v něm představují tření.

O rakovině Melamede tvrdí, že pravděpodobně vzniká v našich tělech celkem často, ale zdravý organismus se s ní dokáže vyrovnat. Podle výzkumů prováděných v experimentálním prostředí, kanabinoidy dokážou zastavit růst některých rakovinových nádorů. Velká část současného výzkumu v medicíně se věnuje právě této problematice, snaží se (zatím neúspěšně) vyrobit syntetické léky, které by toto dokázaly, zatímco přírodní lék je k dispozici všude kolem nás.

Melamede však varuje před užíváním kanabinoidů ženami, které chtějí otěhotnět nebo si nechat implantovat vajíčko, protože endokanabinoidy (a rovněž i kanabinoidy) brání jeho usazení v děloze. Snižují plodnost i u mužů, je však již prokázané, že jen dočasně.

Kanabinoidy by se podle Melameda neměly užívat ani u nemocí, kde je zánětlivá reakce nezbytně nutná pro vyléčení jako např. u tuberkulózy. Podobný případ je i infekce legionellou, kde se však o podle jiných vědců o kanabinoidech uvažuje jako o perspektivním léku na tuto nemoc vzhledem k jeho antibakteriálním účinkům, především proti baktériím resistentním na antibiotika.

Tyto účinky studoval už v 50. letech tým československých vědců pod vedením profesora Jana Kabelíka, který tehdy představil výsledky svého bádání na konferenci "Konopí jako lék" na Palackého universitě. Kabelíkova studie je dodnes uznávaná jako velmi významný a ve své komplexnosti dosud nepřekonaný výzkum antibakteriálního působení konopí. V jejím rámci byly předloženy i výsledky léčby tuberkulózy výtažkem z konopného semene v plicním sanatoriu v Jincích, které dávaly velmi nadějnou perspektivu pro boj s touto nemocí. Bohužel, veškerý výzkum a vývoj nových léků z konopí byl počátkem 60. let ukončen, protože tehdejší ČSR podepsala dohodu OSN zakazující tuto rostlinu pro veškeré účely včetně léčebných, kterou prosadili Američané.

Profesor Lumír O. Hanuš, přední izraelský vědec českého původu a člen jednoho z nejlepších výzkumných týmů v oboru kanabinoidů, působící na Hebrejské universitě, se k výtažku vyjádřil následovně: "Pan Simpson také uvádí, proč je lepší konopí nežli syntetický tetrahydrocannabinol (THC). Samozřejmě THC v rostlině i THC synthetické je jedno a totéž a má izolovaně naprosto stejný účinek. Ovšem THC v rostlině není pouhé THC, nýbrž směs látek, které v kombinaci s THC přispívají k léčebnému účinku (je přece známo ze zelené medicíny, že přípravek z rostliny je účinnější a bezpečnější nežli syntetizovaná pouze aktivní látka)."

Vědecký výzkum v oboru léčebného využití kanabinoidů neustále přichází s novými objevy, které vyvracejí jejich údajně zhoubné působení na mozek, jímž se tak rádi ohánějí zastánci prohibice konopí. Dokonce se zjišťuje, že je tomu spíš naopak -- konopí totiž mozkové buňky regeneruje!

Profesor Xia Zhang a jeho výzkumný tým v oboru neuropsychiatrie na Saskatchewanské universitě v roce 2005 zjistil, že po pravidelném podávání vysoce potentního syntetického kanabinoidu HU-210 myším se u nich projevila neurogeneze -- začaly jim růst nové nervové buňky v části mozku označované jako hipokampus. Tento proces je přesným opakem toho, co v mozku způsobují alkohol a tvrdé drogy jako nikotin, heroin nebo kokain. Tato schopnost kanabinoidů regenerovat buňky (nejen nervové) zřejmě vysvětluje i účinnost léčby kanabinoidy v případě roztroušené sklerózy a Crohnovy nemoci. Konopí se také s úspěchem využívá při léčbě alkoholiků a lidí závislých na tvrdých drogách a nemalou roli v tom hraje jeho regenerační účinek na funkci mozku i dalších tělesných orgánů.

Tým španělských vědců na madridské universitě Complutense nedávno pod vedením Dr. Guzmána provedl pokus dokonce na lidech -- na dvou pacientech s mozkovými nádory, jejichž růst se po 14 dnech léčby injekcemi THC přímo do tkáně nádoru zmenšil o 50%. Pacienti přitom nezaznamenali žádné vedlejší účinky (rozuměj -- zhulení), které jsou trnem v oku nejen některým lékařům, ale hlavně politikům. Právě toto je často uváděný důvod nepřijatelnosti konopné medicíny -- ještě aby se nám pacienti při léčbě cítili dobře! To by to tak hrálo!

Fénixovy slzy jako prevence a místo očkování?

Rick Simpson, který konopným výtažkem léčil již přes 1500 pacientů, doporučuje pravidelné podávání velmi malých množství výtažku nejen dospělým, ale i dětem jako prevenci proti civilizačním chorobám, které dnes postihují čím dál tím mladší ročníky.

Osobně se domnívám, že očkování obecně by se mělo omezit jen na některé infekční choroby, kde jsou následky očkovacích látek dlouhodobě známy a již vyzkoušeny, a očkování by mělo probíhat spíš ad hoc, než jako celoživotní a celoplošná prevence od útlého dětství.

Domnívám se, že místo očkování by se měl dětem každý den preventivně podávat konopný olej vyrobený z konopného semene, který obsahuje životně důležité esenciální mastné kyseliny (tzv. EMK omega 3-6-9). Tyto kyseliny jsou základním stavebním kamenem pro tvorbu endokanabinoidů, které udržují naše zdraví v pořádku a zajišťují adekvátní reakci imunitního systému v případě infekce. Populace bohatých zemí jich však má chronický nedostatek kvůli nevhodné skladbě stravy, a je tedy třeba dodávat je navíc. Tyto EMK najdeme v hojném množství v oleji lisovaném z konopných semen (tzv. konopný olej), který navíc obsahuje i nepsychoaktivní kanabinoid kanabidiol (CBD) s léčivými účinky.

Očkování je hrubým zásahem do fungování imunitního systému, takže organismu způsobuje nediskutovatelné škody. Mám za to, že při prevenci i léčbě většiny nemocí je daleko rozumnější stimulovat imunitní systém pacienta posílením tvorby endokanabinoidů, nebo dostatečným přísunem kanabinoidů z konopí. Tyto látky se vážou na stejné receptory jako endokanabinoidy vytvářené naším organismem a podobným způsobem jako ony účinkují v rámci jeho životně důležitých systémů. Z tohoto důvodu rostlinné kanabinoidy posilují funkce imunitního systému, aniž by vyvolaly v těle stres, jako to dělají cizí, chemické látky v klasických lécích.

Náš organismus se tak dokáže sám vyrovnat s infekcí či zánětem, aniž by se vystavoval další zátěži, běžně způsobované alopatickými léky. Proto se domnívám, že např. očkování proti chřipce a rakovině děložního hrdla by se mohlo u rizikových skupin daleko vhodněji nahradit preventivním užíváním malých dávek konopného výtažku. Tyto vakcíny jsou díky novým přídavným látkám natolik nebezpečné pro organismus, že je opravdu lepší se jim vyhnout.

Farmaceutický průmysl a konopí

Americké ministerstvo zdravotnictví (Department of Health and Human Services, DC) si už zaregistrovalo desítky patentů na léčebné využití synteticky vyrobených kanabinoidů, zatímco federální úřady USA dále tvrdí, že konopí nemá vůbec žádnou léčebnou hodnotu.

Bigpharma, jak se zkráceně říká farmaceutickému průmyslu, má ke konopí už tradičně velmi ambivalentní vztah. Na jedné straně se inspiruje působením kanabinoidů, ale používání konopí jako léku jí nahání hrůzu. Problém je v tom, že rostlinu nelze patentovat a výroba výtažku z ní patří k základním chemickým postupům, takže ji rovněž nejde patentovat, podobně jako by si dnes nikdo nemohl nechat patentovat třeba proces destilace.

Jediné, co farmaceutický průmysl zatím dokázal, bylo zneužití principu funkce endokanabinoidového systému při vývoji léků proti civilizačním nemocem. Výmluvným příkladem postoje Bigpharmy vůči konopí je výstražný příběh léků Vioxx proti zánětlivým chorobám a Acomplia proti obezitě (generický název rimonabant). Oba tyto léky fungovaly na principu blokace funkce endokanabinoidového systému a vědci si při jejich vývoji zahráli na opravdové čarodějovy učně.

Vioxx zabraňoval produkci enzymu COX1 nutného pro tvorbu endokanabinoidů, které však ochraňují srdce. Na srdeční potíže způsobené tímto "lékem" zemřelo 20 000 lidí, než byl stáhnut z trhu.

Podobný případ se stal s rimonabantem, který měl zablokováním kanabinoidního receptoru snižovat chuť k jídlu. Problém však byl v tom, že zároveň snižoval i chuť k životu. Zablokováním CB1 receptorů totiž zabránil působení endo-analogu THC anandamidu, jehož název pochází ze sanskrtu, kde znamená "vnitřní štěstí", což plně odpovídá jeho účinkům na lidskou psychiku. Lék, který vás zhubnul do rakve, byl stažený z trhu až poté, co vyvolal velkou vlnu depresí a sebevražd především u mladých pacientů, kterým byl často předepisován.

Na následky léčby konopím zatím ještě nikdo nezemřel a její výsledky jsou v drtivé většině zřetelně lepší než u oficiálních léků na podobné potíže. Proč tedy konopí dál zakazovat? Je opravdu v zájmu občanů České republiky chránit zisky mezinárodních farmaceutických koncernů na úkor svého vlastního zdraví? Je nejvyšší čas zeptat se na to hodně hlasitě těch, kdo v tom mohou něco udělat -- zeptat se našich politiků a zákonodárců a dát jim najevo, že nadešel čas legalizace konopí!

Marihuana zřejmě snižuje riziko některých typů rakoviny ZDE

Jen necelá třetina Čechů je zdravá, ostatní jsou chronicky nemocní ZDE

Jak jsem objevil lék proti rakovině - Příběh Ricka Simpsona, první část ZDE

Video Ricka Simpsona "Útěk před lékem" (s CZ titulky) o účincích konopného výtažku "Fénixovy slzy" ZDE

Konopí je můj lék -- případ Bushky Bryndové ZDE

Video seminář Ricka Simpsona CRUSH CANCER WITH HEMP AND TRUTH (Rozdrťme rakovinu konopím a pravdou)

Rick Simpson 1 ZDE

2 ZDE

3 ZDE

4 ZDE

5 ZDE

Dr. Melamede 6 ZDE

Dr. Melamede + Rick Simpson -- dotazy z publika 7 ZDE

Rick Simpson -- dotazy z publika 8 ZDE9 ZDE10 ZDE11 ZDE

Další videa ZDE

Video - Holistic Biochemistry of Cannabinoids, by Robert Melamede, PhD ZDE

Ilya Prigogin -- Wikipedia ZDE

Antibacterial Cannabinoids from /Cannabis sativa/: A Structure-Activity Study ZDE

Přehled dokumentů studie "Konopí jako lék" ZDE

Význam konopného semene v therapii tuberkulosy ZDE

Archiv aktualit - Konoptikum perlí [1. července 2009] ZDE

Podle výsledků kanadské studie podávání syntetické obdoby účinné složky marihuany urychluje růst nervových buněk o 40 % ZDE

Látky v konopí potlačují růst nádorových buněk v mozku ZDE

Tisíce dívek trpí vedlejšími účinky očkování děložního hrdla ZDE

US Patent 6630507 - Cannabinoids as antioxidants and neuroprotectants, US Patent Issued on October 7, 2003

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 7.12. 2009