Epidemie chřipky začala, na očkování je pozdě -- čerstvě očkovaným hrozí komplikace

23. 11. 2009 / Ivan Větvička

Očkování proti prasečí chřipce začne nejdříve v pondělí 23. listopadu. Vakcína však nechrání před nákazou ihned po píchnutí injekce. Imunitní systém potřebuje asi 10 až 14 dní na tvorbu protilátek, teprve potom bude schopný plnou silou zareagovat. Během uvedených dvou týdnů však odolnost organismu dočasně poklesne, protože tělo je zaneprázdněné cvičným zápasem s vakcínou. Pokud by se člověk v tuto kritickou dobu nakazil chřipkou, může mít onemocnění horší průběh, než kdyby se vůbec nenechal očkovat.

Virus dorazil dřív než vakcína

,,Česko je na prahu chřipkové epidemie," řekl v pátek 20. 11. hlavní hygienik ČR Michael Vít ČTK. Tehdy bylo v České republice chřipkou nakaženo 1,8 % obyvatel a prasečí chřipka již převládala nad ,,obyčejnou." Epidemii (nad 2 % nemocných v populaci) hlásilo zhruba 20 okresů a celorepublikový průměr hranici epidemie překročí v nejbližších dnech.

Nakažený tedy bude každý 50. člověk a počet nemocných dál rychle poroste. Přestože se letos díky důkladné mediální masáži chováme zodpovědněji a méně lidí se pokouší chřipku přechodit, je pravděpodobné, že v plném autobusu alespoň jeden člověk chřipku má. Dokážeme v takových podmínkách plánovanému milionu očkovaných zajistit na dva týdny pobyt v prostředí bez chřipkových virů? Pokud ne, může očkování mnoha lidem ublížit, jeho rozsah by proto měl být výrazně omezen na pacienty, kteří po očkování zůstanou v izolaci, nebo by akce měla být úplně zastavena.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 23.11. 2009