Sme: Český prezident se zmečiarizoval

14. 10. 2009

Jediný s ústavou slučitelný způsob, jak může Klaus smlouvu nepodepsat, představuje jeho rezignace na post hlavy státu. Jestliže nerezignuje, podepsat musí, jinak není ústavním prezidentem, ale činitelem, který zneužil své postavení k tomu, aby v republice pozastavil platnost parlamentní demokracie.

Z dob, kdy se dělila federace, zůstali v české a slovenské politice dva lidé - Klaus a Mečiar. I když měli k sobě vždycky blízko, teprve teď se český prezident úplně zmečiarizoval. Stalo se to tehdy, když prohlásil, že Lisabonskou smlouvu nepodepíše, ani když Ústavní soud podruhé potvrdí, že smlouva není v rozporu s českou ústavou, komentoval situaci v ČR pro deník Sme Marián Leško.

Předseda HZDS jako premiér i zastupující prezident zneužíval toho, že do ústavy nelze napsat vše. Základní zákon jednoduše musí předpokládat, že vysocí ústavní činitelé budou ústavu respektovat. Nejen v případě Vladimíra Mečiara, ale ani v případě Václava Klause se tento předpoklad nenaplnil. Česká republika, stejně jako Slovensko, je podle ústavy parlamentní demokracií, nikoliv prezidentským systémem. Ve chvíli, kdy pražská vláda využila pověření prezidenta a vyjednala Lisabonskou smlouvu, kterou schválila poslanecká sněmovna i senát, je ústavní povinností hlavy státu svým podpisem smlouvu ratifikovat.

Jediný s ústavou slučitelný způsob, jak může Klaus smlouvu nepodepsat, představuje jeho rezignace na post hlavy státu. Jestliže nerezignuje, podepsat musí, jinak není ústavním prezidentem, ale činitelem, který zneužil své postavení k tomu, aby v republice pozastavil platnost parlamentní demokracie. Politik, který se stal podruhé hlavou státu se slibem, že nebude "aktivistickým prezidentem", a který vehementně odsuzuje aktivismus soudcovský, je nyní aktivistický až do té míry, že tím hrubě porušuje ústavu. Hlava státu, která klade odpor demokratickému procesu a maří vůli parlamentu i občanů, nepřipravuje puč pouze proti Lisabonské smlouvě, ale především proti ústavnímu zřízení vlastní republiky. Proto by Klause měli "řešit" Češi a ne Unie.

Celý článek ve slovenštině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 14.10. 2009