Ukvapená reakce Borise Cveka

16. 9. 2009

Reakce p.Cveka na dnešní jednání parlamentu je sice rychlá, ale ukvapená. Mám k ní proto několik poznámek, napsal Josef Dvořák:

1. Do textu zapletl svůj osobní názor (spíše animozitu) na J.Paroubka.

2. Souvětí ve druhém odstavci není vůbec česky a ztrácí tím věcný smysl. Obě věty by měly mít stejný podmět. (...u Paroubka bývá zvykem..., že ČSSD otočila..) Jiný příklad: U kozy bývá zvykem, že pes kouše.

3. O koalici ČSSD+KSČM se vypráví jen v jiných stranách. Účelově. Komunisté hlasují často s různými stranami v parlamentu, v poslední době zejména s ODS. Bez koalic. Nicméně, pokud tak budou činit nyní ve prospěch Fischerovy vlády, je to jen dobře. Udržení funkční vlády je důležitější než to, kdo se o to víc zasloužil. Z vyjadřování p.Cveka mi není jasné co vlastně chce, stabilitu nebo divočinu?

4. B.Cvek má pravdu, že sestavení rozpočtu na 2010 nebude snadné. To se ovšem týká každého rozpočtu v každém roce. Tato vláda nemá politický mandát. Ta minulá ho měla a taky nebyl OK, nemluvě o tom, že byl jedním z důvodů jejího pádu. Pokud p. Cvek má nějaký lepší, spolehlivější recept, tak sem s ním. Tvrzení, že bez předčasných voleb je to horší je hloupost. V takovém případě by byl rozpočet jiný, a jistotu p. Cveka, že by byl lepší, mu závidím, ale nevěřím tomu.

5. Otázka "kdo vládne" je jasná. Vláda. Rozdělení na "opozici" a "vládnoucí stranu (koalici)" patří do parlamentu. I bez takového rozdělení dostala vláda v parlamentu důvěru. To se ovšem změní po volbách.

6. Sociální demokraté (jakož i všechny ostatní politické strany) mají problém s ústavností předčasného ukončení funkčního období sněmovny teprve od rozhodnutí ústavního soudu. U soudu vystupoval pan Zaorálek (společně s panem Sobotkou) evidentně ve víře, že ÚS rozhodne jinak. Ptát se tedy, proč to nevěděli dříve, mi připadá mimořádně stupidní.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 16.9. 2009