Condoleeza Rice a Karel Schwarzenberg

Program TOP 09: Američanům radar a katolické církvi miliardy

31. 8. 2009 / Ivan Větvička

Vraťme se ale ke straně TOP 09. Proč tato strana vznikla a kdo jí dal peníze na masivní kampaň? Solidní informace zatím chybí.

Očekávám, že lidé, kteří si přejí změnit politiku podle svého názoru k lepšímu, si nejdříve ujasní, čeho chtějí dosáhnout, založí stranu a zkusí štěstí ve volbách. Připadá vám to naivní? Partě z TOP 09 zřejmě také, a tak to vzali z opačného konce: vytáhli do voleb, stranu budují za pochodu a program si nechávají jako bonbónek na konec. Když redaktorka Respektu Silvie Lauderová naléhala na Miroslava Kalouska, aby jí prozradil alespoň něco z volebního programu, odháněl jí jako dotěrnou vosu.

Erik Tabery potom napsal, že za takových okolností voliči nevědí, jak se nová strana postaví třeba k americkému radaru (Respekt č. 35). Kdyby se redaktoři podívali na internetové stránky obou komor našeho parlamentu a dohledali si tam, jak o radaru hlasovali poslanci a senátoři, kteří se později přihlásili do strany TOP 09, mají v tomto bodě jasno: byli pro.

Řád kukaččího vejce

Předsedou strany TOP 09 je Karel Schwarzenberg, který podepsal smlouvu s USA o umístění protiraketového radaru v České republice. Jednička na kandidátce TOP 09 v Jihočeském kraji je radarová pěniceVlasta Parkanová. Tito lidé by svůj postoj mohli změnit jenom po krkolomném názorovém veletoči.

Ale postupujme po pořádku: V parlamentních volbách za stranu TOP 09 kandiduje pět současných poslanců, kteří byli do Sněmovny zvoleni za KDU-ČSL: Miroslav Kalousek (jednička ve Středočeském kraji), už zmíněná Vlasta Parkanová, Pavel Severa (jednička v Pardubickém kraji), Jan Husák (dvojka v Jihomoravském kraji) a Ladislav Šustr (čtyřka na jižní Moravě). Z těchto lidí je nyní Ladislav Šustr bezpartijní, ostatní vstoupili do TOP 09.

V Praze se přidal ještě poslanec František Laudát (pětka), který do TOP 09 přešel z ODS.

Kromě Jana Husáka všichni uvedení poslanci podpořili 29. 10. 2008 jednání o ratifikaci radarových smluv v Poslanecké sněmovně a pomohli tak přehlasovat opozici, která žádala stažení bodu z programu. Jan Husák ve Sněmovně zasedl až 30. dubna 2009.

A jaká je situace v Senátu? V červenci 2009 tu vznikl klub TOP09-Starostové (z původního Klubu otevřené demokracie). Všichni senátoři, kteří v létě vstoupili do nového klubu, podpořili 8. ledna 2009 ratifikaci dohody mezi ČR a USA o zřízení protiraketové radarové stanice na našem území. Jsou to tito lidé: Karel Schwarzenberg, Jan Horník, Jana Juřenčáková, Igor Petrov, Soňa Paukrtová a Jaromír Štětina. Senátoři z klubu TOP09-Starostové do Poslanecké sněmovny nekandidují, ale názorně demonstrovali názor jejich strany na radar.

Za povšimnutí také stojí menší strany, které tyto senátory původně vyslaly do voleb: ODA, Strana zelených (SZ), SNK sdružení nezávislých, Evropští demokraté (ED), Nezávislí starostové pro kraj(NSK) a Strana pro otevřenou společnost (SOS). Hlasovali jejich bývalí senátoři jen v souladu s vlastním přesvědčením, nebo stále reprezentují tyto ,,nezávislé" strany?

Miliardový jackpot

Vraťme se ale ke straně TOP 09. Proč tato strana vznikla a kdo jí dal peníze na masivní kampaň? Solidní informace zatím chybí. Má tato sezónní prskavka prosadit stavbu radaru? Američané sami pochybují, zda takové zařízení v Čechách opravdu potřebují. Podporovali by i za takových okolností stranu, která navíc může ve volbách propadnout? Radaroví nadšenci se spíše dočkají jen poplácání po ramenou. Má snad TOP 09 udržet Karla Schwarzenberga ve vysoké politice? Stál by mu tenhle koníček za desítky milionů korun? A proč by ho podporovali lidovci, kteří narychlo opustili v parlamentu bezpečně usazenou stranu?

Katolická církev by ráda od státu dostala 270 miliard korun jako kompenzaci i s úroky za majetek, o nějž přišla po roce 1948. Musí to ale schválit parlament. Lidovci tam měli kolem 10 % hlasů, a to k prosazení nepopulárního kroku nestačilo. Pokud se KDU-ČSL rozštěpí a naklonuje další stranu, mohl by celkový výtěžek dosáhnout až 20 % mandátů ve sněmovně.

Lidovci mají postup do Sněmovny téměř jistý, byť je voliči letos podpoří asi méně, než v minulých letech. TOP 09 by mohla pochytat odpadlíky a navíc přidat část voličů Strany zelených a dalších notorických nespokojenců s politickými poměry v zemi.

Katolíci hrají vabank. KDU-ČSL a TOP 09 mohou hlasy voličů mezi sebou rozmělnit a ve volbách společně pohořet. Zisk z případného úspěchu však jinak opatrným katolíkům stojí za trochu rizika. Kardinál Miloslav Vlk vyzývá voliče, aby podpořili kandidáty, kteří: ,,budou zastávat duchovní a křesťanské hodnoty". TOP 09 se ke ,,křesťanským hodnotám" vehementně hlásí a nabírá bývalé lidovce...

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 31.8. 2009