POZNÁMKA NA OKRAJ:

S autem do letní jámy, neboli O vlivné zprávě, která vlastně žádnou zprávou není

31. 7. 2009 / Uwe Ladwig

Je to asi jako po každé. Léto přišlo, nejen politikové odjeli na dovolenou a na trhu denních zpráv pro bulvár je cítit jakési ochabnutí. V těchto dnech se v Německu mluví o jakési vlastně neexistující letní jámě (Sommerloch), v ČR raději o okurkové sezóně. Dříve se u nás v této době rádo a často psalo o Lochnesské nestvůře, v roce 2009 ale spíše o jednom ukradeném a mezitím opět nalezeném autě, a to s udivujícím následkem pro politické dění ve Spolkové republice Německo...

Mohl bych ovšem v této poznámce psát o alespoň zdánlivě důležitější věci, která se také vztahuje k automobilům, například zase o finančních problémech Daimlera, o důvodech vystoupení BMW z Formule 1, o zdánlivě dobrých výsledcích firmy Volkswagen a jejích zarmucujících vyhlídkách na rok 2010, a z hlediska fanoušků také o návratu Michaela Schumachera za volant monopostu firmy Ferrari; tématem je ale služební vůz, který byl ukraden spolkové ministryni zdravotnictví Ulle Schmidtové během dovolené ve Španělsku.

Ministryně Schmidtová měla ve Španělsku také služební termíny, ale i bez toho ovšem měla právo použít soukromě služební vůz za podmínky, že za soukromé cesty zaplatí osobně, což ovšem také v minulosti vždycky udělala. Kdyby jí vůz nebyl ukraden, asi by se také o jízdě jejího řidiče s tím obrněným vozem do Španělska -- která byla dokonce levnější, než kdyby si nechala ze služebních důvodů dovézt své kancelářské věci -- nikdo nedozvěděl. Celkem šlo zhruba o 3 200 euro, které jsou proti tomu, co nejen naši bankéři vyhodili z okna, asi opravdu zanedbatelnou banalitou. Někteří novináři to však v okurkové sezóně využili k vyplnění výše zmíněné letní jámy, podle mne ale mnozí z nich též jako břitkou zbraň v předvolebním boji.

Politikové ostatních stran věc ovšem využili také a novináři všech médií o tom velice často a zdlouhavě informovali. Následkem toho Schmidtová není členkou volebního týmu dnes představeného kancléřským kandidátem Frankem-Walterem Steinmaierem, ačkoliv všichni ostatní spolkoví ministři v něm jsou. Tato krádež a její politické následky se tím pádem velmi hodí nejen jako nádivka do letní jámy. Že se z důvodů bezpečnosti zvlášť obrněný a ve Španělsku ukradený vůz mezitím zase našel, to je už jen nepodstatným dodatkem tohoto příběhu. Zloději ho prý nechali stát nedaleko místa krádeže, neboť zřejmě dost rychle poznali, že ho nemohou nikomu prodat. A ani oni nejspíš nemohli vědět, že jejich jednání bude mít možná velký vliv na podzimní volby. A není to zdůvodněno dokonce ani existencí okurkové sezóny. Podle mého názoru by političtí konkurenti, ale také nepřátelé sociálních demokratů v médiích, využili tento příběh i v jiné době -- nebo o tom snad pochybujete?

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 31.7. 2009