Future Force Warrior System - pokračování Hvězdných válek v Bostonu

17. 7. 2009 / Antonín Seďa

Projekt Future Force Warrior (FFW) je vlajkovou lodí amerického armádního technologického vývoje, pilíř Future Force Strategy, součást Future Combat System (FCS) a dalších Future Force programů. Systém kombinuje rychlý přenos informací do vylepšených systémů helmy, která umožňuje vše slyšet, vidět a informace předávat. Tento systém je kompatibilní s displejem simulujícím virtuální realitu očima vojáka, projektorem hologramů před očima, satelitní komunikací a videem, které jsou k dispozici pro velení posádek.

Česká armáda již delší dobu hovoří o nákupu výstroje vojáka pro 21. století. Řada firem nabízí různé produkty, od vojenského oblečení přes pasivní a aktivní ochranu až po různé zbraňové a komunikační systémy. A to vše pro větší bezpečí i operativnost v bojových operacích.

Bionický nebo hydraulický exoskleton vojáka je navržen pro zvýšení síly, vytrvalosti a rychlosti. Je také určen k použití jako balistická ochrana ve spojení s kapalinovou neprůstřelnou vestou. Ta je vyplněna kapalinou, která zůstává v tekutém stavu až do použití magnetického pole. Když je vystavena elektrickému impulsu, brnění přejde z měkkého stavu s tuhý během tisícin sekundy

Nové textilie armádního oděvu jsou určeny pro monitorování zdraví i hojení ran, maskování a utajení, schopné environmentálního přizpůsobení. Kompaktní napájecí zdroje - pokročilé miniaturizované baterie s mikroturbínou, špičkové vodíkové palivové články a integrované fotovoltaické solární panely - to je pro existenci vojáka 21. století nezbytné energetické zdroje.

Warfighter Physiological Status Monitor (WPSM) Subsystem vyvíjený Rini Technologies - Systém monitoringu fyziologického stavu umožňuje monitorovat životně důležité orgány, lokaci polohy dle podrobných koordinátů GPS, spojení se zdravotníky a velením. Může sledovat srdeční frekvenci, krevní tlak, diagnostikovat a léčit stres, hydrataci, únavu i vážná bojová zranění. V elektronické přilbě (Headgear Subsystem) integrovaná ochrana očí před zásahem laserovým paprskem, síťové připojení, GPS přijímač, rádio.

Nová generace optického a holografického maskování intergrovaného do FFW systému a vývoj širokospektrálně maskovacích vzorů má umožnit daleko komplexnější ochranu vojáka na bojištích různého charakteru.

Micro-climate Conditioning Subsystem - Portable Vapor Compression Cooling System (PVCS) má za úkol vytápění a chlazení k udržení kontroly mikroklimatu vojáka v extrémních podmínkách při extrémní zátěži, zbraně optimalizovány pro městský boj. To vše integrováno do hi-tech taktického obleku (Combat Uniform Subsystem).

Efekt "Borgů" Vývoj projektu Future Warrior je rozdělen do dvou fází. Voják roku 2010 využívající jednotlivé prvky budoucího systému a projekt Future Warrior 2020, integrující všechny technologie do obleku, který propojí senzory a datové komunikace, nanotechnologie, exoskeleton a kapalinovou neprůstřelnou vestu do jednoho celku.

ISN (Institute for Soldier Nanotechnologies) při MIT (Massachusetts Institute of Technology) v Bostonu bylo založeno v roce 2002 americkou armádou. Výzkumný a vývojový tým ISN má za hlavní úkol vyvinout nové technologie pro vojáka, které by zvýšily dobu jeho přežití v přímém boji a vytvoření ochranných prostředků nové generace s ohledem na budoucí možné hrozby.

Dnešní voják nese výstroj o váze od 27 do 63 kg a má ještě omezenou možnost ochrany proti nepříteli. Voják roku 2025 v podání U.S. Army má mít plně integrované oblečení zahrnující odpovídající pancéřování, monitoring zdravotního stavu a komunikační systémy. A to vše ve váze do několika kilogramů. Základem této budoucí ochrany budou materiály, prostředky a systémy vyvíjené nanotechnologií - materiálů z jednotek menších než 1000 nanometrů (1 milimetr = 1 000 000 nm).

ISN má laboratoře na přibližně 3700 metrech čtverečních, kde pracují výzkumné týmy v pěti základních oblastech, zahrnující přes 30 sledovaných výzkumných úkolů.. První oblastí jsou lehké, multifunkční vlákna a materiály vyrobené nanotechnologiemi, druhou je bojový oblek umožňující zdravotní monitoring a základní první pomoc, třetí je balistická a nárazová ochrana, čtvrtou je detekce a ochrana proti chemickým a biologickým materiálům a pátou oblastí je integrace nanosystémů. ISN dále úzce spolupracuje s šesti vojenskými výzkumnými centry a s průmyslovými partnery, jako jsou Battelle, CIMIT, Dupot, Honeywell, ICX, Japan Elektron Optics, NANO-C, Raytheon, Triton Systems a dalších.

Celý vývoj je kromě některých kontraktů hrazen z rozpočtu ministerstva obrany USA. Ukazuje se totiž, že přes pokročilé technologie a vybavení zůstává voják základem moderní armády. Ale zároveň je tím nejzranitelnějším. Z tohoto důvodu se vynakládají obrovské částky do vývoje nového bojového obleku, který zvýší ochranu proti balistickým a trhavým zbraním, proti chemickým a biologickým látkám a zároveň umožní neustálý autonomní monitoring zdravotního stavu vojáka, včetně automatické injekce proti traumatu. Součástí bude i supermoderní a multifunkční helma, detektory chemických látek apod.

Jednotlivé výzkumné projekty budou mít zároveň uplatnění v americkém hi-tech průmyslu pro civilní využití a to v rozličných odvětvích.

Future Force Warrior (FFW) - U.S. Army Natick Soldier Center ZDE

General Dynamics ZDE
MIT's Institute for Soldier Nanotechnologies (ISN) ZDE
American Forces Press Service, June 27, 2004: Future Force Warrior Exhibits Super Powers ZDE
ScienCentralNews: Instant Armor ZDE
Army News Service, April 21, 2004 : Army scientists, engineers develop liquid body armor ZDE

Autor je poslanec, člen Stálé delegace do Parlamentního shromáždění NATO, člen Výboru pro vědu a technologie PS NATO

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 17.7. 2009