Řecká policie buldozery zničila tábor afghánských uprchlíků

15. 7. 2009

KD│Když řecká policie o víkendu zničila tábor afghánských uprchlíků v přístavu Patras, upozornila na jeden z nejméně známých důsledků afghánského konfliktu. Mnozí z těchto lidí zaplatili převaděčům několik tisíc dolarů, aby se na toto místo dostali, vysvětluje zpráva UPI.

Tábor existoval celkem 13 let. Ještě nedávno v něm žilo 1 800 uprchlíků čekajících na propašování lodí do Itálie. Zatýkání ale zmenšilo počet obyvatel asi na stovku, načež policie udeřila a zničila příbytky z platu a kartonu. Ušetřila pouze provizorní mešitu a stan dobrovolníků poskytujících lékařskou pomoc.

Řecko vloni uvěznilo přes 146 000 ilegálních imigrantů a 2 000 převaděčů. Minulý měsíc vláda v reakci na úspěch pravicové strany Laos v eurovolbách přijala nový a tvrdší imigrační zákon. Převaděčům nyní hrozí pět let vězení a ilegálním migrantům před deportací šestiměsíční trest. Pro imigranty budou zřízena nová speciální centra rozmístěná v okolí Athén. Ilegální migrace v mnoha zemích EU podpořila volební zisky ultrapravicových stran, jako je například britská BNP. Zvýšila také napětí mezi Řeckem a Tureckem, přes jehož území většina uprchlíků z Afghánistánu a Iráku cestuje. Po zadržení v Řecku jsou vraceni právě do Turecka.

Athény a Brusel Turecko kritizovaly, že se nesnaží pro kontrolu ilegální migrace udělat více. Turecko ovšem tvrdí, že na řešení problému, který je v zásadě problémem EU, nemá dost prostředků. EU nyní slíbila Turecku finanční pomoc, ale není zatím známo nic konkrétního.

Většina uprchlíků pobývajících v Řecku zde neplánuje zůstat, ale chtěli by se dostat do Itálie a dále do Francie nebo (nejčastěji) do Británie. Po zničení tábora v Patrasu je pravděpodobné, že jich více zamíří do Bulharska a Makedonie. a pokusí se tudy dostat do Francie, kde se přístav Calais stal doslova magnetem pro uprchlíky. Tito lidé však mají jedinou legální šanci: Požádat v EU o politický azyl v první bezpečné zemi. To v praxi často znamená, že skončí právě v Řecku.

Celý článek v angličtině:ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 15.7. 2009