Válka? Ten pravý čas je, když zemře Michael Jackson

12. 7. 2009 / Irena Ryšánková

Nemáte rádi Michaela Jacksona, nebo je vám lhostejný? To je jedno, stejně mu neutečete. Média se rozhodla, že své diváky a čtenáře zahltí smrtí „krále popu“ jak zní nejotřepanější fráze posledních dní o člověku, který ač černý, zoufale chtěl být bílý. Kdyby zemřel slavný vědec, patrně bude mít nekrolog v časopise Nature a článek na straně 17 mainstreamového média, jemuž náhodou zbylo kousek místa po inzerátu, který klient nedodal.

Mediální prostor zahltila během několika hodin pitoreskní figurka. Nikdo si nevšiml, že právě v ten den byl Mezinárodní den podpory obětem mučení. Nicméně představitelé vesnice Krindjabo z Pobřeží slonoviny požadují, aby Jackson byl pohřben na jejich území. Zdůvodňují to tím, že zde byl v roce 1992 při své návštěvě korunován princem ze Sanwi. "Byl tu tehdy 30 minut. Při korunovaci dostal jméno Amalaman Anoh, podle jednoho z dávných princů našeho království," vzpomíná osmdesátník Tano Koutoua, který se ceremoniálu zúčastnil. Tolik média...

Na pár dní všem drobně uniklo, že se dějí i jiné věci. Třeba problémy s uměle barvenou "demokracií" v Íránu. Armádní puč v Hondurasu a návrat jeho prezidenta po stoprocentní solidaritě Valného shromáždění OSN a prvém shodném názoru Obamy, Cháveze i Castra. Nebo prý zbrusu nová severokorejská raketa.

Jackson byl celé ty dny první či druhou zprávou večerních televizních zpráv. Jen za poslední týden se o něm napsalo 180 532 zpravodajských příspěvků (dle Google News, který je jako jediný všechny přečetl), v Česku stihli novináři napsat "jen" 1 903 článků. Ty také nepřečetl nikdo mimo vyhledávače nikdo. Výběr a umístění událostí na této stránce určuje automaticky počítačový program. Jediný Jacksonův pražský koncert na zvláštním pódiu na Letné v roce 1996 prý navštívilo 120.000 fanoušků. Cynický byl nyní pouze Blesk, který článek uvedl titulkem "Jacksona pohřbí ve skleněné rakvi, ale bez mozku", aniž se fakticky odchýlil od reality. A pouze pro Reflex to byl člověk, který si neuvědomil, že kdo hledá dokonalost, nalezne kýč. K jeho smůle tomuhle kýči uvěřil celý svět. To podle Ondřeje Formánka nebylo k přežití. Pro většinu Čechů ovšem odešel "ten, co zneužíval děti", ačkoliv všechna obvinění vůči němu byla zjevně nesena spíše vydíráním. Další test severokorejské rakety krátkého doletu byl v krátkém šotu kdesi před sportem. Jacksonovi v míře nevkusu a exhibicionismu nicméně konkuruje snad jen David Černý, který k "odhalení" z Bruselu přivezené Entropy vydal knihu "o mladých létech Davida Černého", na jejímž přebalu pózuje v bílém obleku jako Michael Jackson.

Gruzínský "demokrat" Saakašvili naplánoval válku s Jižní Osetií na začátek Olympijských her v Číně. Dobré načasování, špatná příprava, ještě horší provedení. Mohl ale počkat. Doba, kdy všichni truchlí nad smrtí člověka, který byl známý nejen svou plytkou hudbou, ale hlavně množstvím plastických operací a skandály, je ideální pro začátek války. V mediálním stínu smrti Michaela Jacksona je možné provést i státní převrat v USA, aniž by si toho kdo všiml.

Globální popkultura zase jednou ukázala, jaké mají ti politici občany. Kde končí řeči politiků a intelektuálů a kde začíná reálný život milionů lidí. Celkově Jackson podle údajů z USA prodal na 750 milionů desek, vydělal jako první zpěvák na světě 100 milonů dolarů za jediný rok. Zemřel ale s dluhy 400 milionů dolarů. Mě je jeho smrt celkem fuk. Nechybí mi. Mám ráda barokní operu.

Psáno pro server První zprávy

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 13.7. 2009