Hrách na zeď házeti

Performer u zdi

30. 6. 2009 / Milan Kohout

Minulý týden jsem byl na pozvání palestinské organizace "The Joint Advocacy Initiative" of the East Jerusalem YMCA and YWCA of Palestine z Beit Sahour na rezidenčním uměleckém programu v okupovaných územích "západního břehu" Palestiny. Zde jsou tři ukázky mých performaci, které jsem dělal u segregační, apartheidni a rasistické zdi, postavené israelskou vládou v oblasti Betléma. Její plánovaná délka po dokončení má být 750 kilometrů a je deset metrů vysoká.

Hrách na zeď házeti - V první performancí jsem házel po dobu asi jedné hodiny hrách na onu apartheidní zeď.

Pošlapejme i zeď izraelskou - Druhou performancí bych nazval : Pošlapáním zbořme všechny zdi světa od čínské, přes ustínadlabskou až po berlínskou . Pošlapejme i zeď israelskou.

Občané v kleci - Při třetí performancí jsem osobně prošel celým procesem , který musí každý den podstoupit u průchodu segregační zdi palestinští námezdní dělníci, chodící pracovat do Izraele. Vstávají okolo druhé hodiny ranní , aby byli včas před vchodem do kontrolního centra v průchodu zdi. Po dobu asi dvou až tři hodin se pomaloučku posouvají přístupovými klecemi (údajně při tom v minulosti došlo mnohokrát k zlámání žeber a infarktům čekajících ve frontě). Pak musí projít kontrolou dokladů (které jsou odlišné od obyvatel Izraele), detektorem kovů , kde si musí sundat i boty a nakonec ještě jednou osobní kontrolou. Nad celým odbavovacím centrem, které mě duchem připomínalo věznici v Plzni na Borech, se po vysunutých lávkách prochází izraelsti vojáci ověšení samopaly a sem tam cosi na odbavované zařvou. Když se čekající konečně probojují na izraelskou stranu zdi , tak ještě pospávají po chodnících a čekají na odvoz do práce.

Performance u zdi FOTOGALERIE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 30.6. 2009