Brazílie, Rusko, Indie a Čína formují blok proti dominanci USA

18. 6. 2009

KD│V atmosféře veřejného objímání a vzájemného poklepávání po rameni byl zformován nový politický blok proti globální dominanci Spojených států, napsal Tony Halpin pro The Times z Jekatěrinburgu. První summit hlav států skupiny BRIC - Brazílie, Ruska, Indie a Číny - skončil deklarací volající po "multipolárním světovém pořádku", což je diplomatický kód pro odmítnutí role Ameriky coby jediné globální supervelmoci.

Ruský prezident Medveděv v prohlášení po summitu zašel ještě dále, když řekl, že země BRIC si přejí "vytvořit podmínky pro spravedlivější světový pořádek". Popsal setkání s brazilským prezidentem Lulou, indickým premiérem Singhem a čínským prezidentem Chu Jintaem jako "historickou událost".

Blok BRIC tvoří čtyři největší světové rozvíjející se (emerging) ekonomiky reprezentující 40% světové populace a 15% globálního HDP. Jejich lídři představili plány na spolupráci při vyrovnávání se s globální hospodářskou krizí během příštího summitu skupiny G-20, který se uskuteční v září v USA.

"Jsme odhodláni rozvinout reformu mezinárodních finančních institucí tak, aby reflektovaly změny ve světové ekonomice. Rozvíjející se (emerging) a rozvojové ekonomiky musejí mít větší váhu," prohlásili lídři BRIC.

Státy BRIC rovněž volají po spolupráci na politických a ekonomických tématech jako je energetická a potravinová bezpečnost. Spolupráce ve vědě a vzdělávání by měla zahrnout "základní výzkum a vývoj vyspělých technologií".

Deklarace také uspokojila hlavní požadavek Kremlu, když vyzvala k vytvoření "diverzifikovanějšího mezinárodního měnového systému". Prezident Medveděv usiluje o odstranění dominance amerického dolaru jako hlavní světové rezervní měny. Přiklání se k založení většího počtu regionálních rezervních měn, včetně ruského rublu a čínského juanu, aby se předešlo ekonomickým šokům. Medveděv řekl: "Existující sada rezervních měn včetně amerického dolaru v plnění svých funkcí neobstála."

Deklarace dolar výslovně nezmiňuje, což ukazuje na rezervovaný postoj Číny k této ruské myšlence. Peking drží devizové rezervy v hodnotě takřka dvou bilionů dolarů a velkou část amerického dluhu.

Summit BRIC se konal po skončení dvoudenního setkání Šanghajské organizace pro spolupráci (ŠOS) v Jekatěrinburgu, který dále podtrhl odhodlání Moskvy a Pekingu postupovat proti Západu asertivněji.

ŠOS zahrnuje Rusko, Čínu a středoasijské státy Kazachstán, Uzbekistán, Tádžikistán a Kyrgyzstán. Status pozorovatele mají Írán, Pákistán, Indie a Mongolsko a jako host se summitu zúčastnil afghánský prezident Karzáí.

Celý článek v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 18.6. 2009