Staří platí na mladé

11. 6. 2009 / Petr Wagner

Pokusil bych se doplnit pohled pana Škabrahy o pohled člověka sice o dvacet let staršího, ale stále se nepovažujícího za starce. Ostatně dle definice světové zdravotnické organizace stáří začíná v 75 letech.

Především úvaha, že "staří" ujídají mladým, je mimoběžná. Pan Škabraha by neuměl číst, psát, používat internet asi ani mluvit či jíst natož vydělávat ty velké peníze které mu ujídají důchodci bez jejich práce. Pravda týká se to minulosti, ale je to prostý fakt. I ti důchodci odvádí daně a tak přispívají k budování infrastruktury potřebné pro to vyrábění toho mladého bohatství.

Takže velmi jednoduše řečeno výtka, že mladí platí na staré je jenom část pravdy. Druhá stejně významná je, že staří platí na mladé. A skutečně od plen, jídla, vzdělání, odvedených daní atd atd jde o velké peníze a možná by se pan Škabraha hodně divil porovnání reálných objemů toho co "staří" dají a dali do mladých a co naopak.

Život je proces, ne stav. Je to dlouhá cesta mezi splynutím spermie s vajíčkem a smutečním obřadem v krematoriu. A všichni na této cestě jsou potřební. Ať mladí či staří, muži či ženy, bílí či černí. Protože řetěz bez jednoho svého článku je na nic. I když třeba dobře vypadá, hodí se jenom do sběrných surovin.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 11.6. 2009